Brexit: mis saab Eurovisioonist? (8)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas nendel truudel Briti fännidel Stockholmis on veel järgmisel aastal Ukrainasse Eurovisioonile asja?
Kas nendel truudel Briti fännidel Stockholmis on veel järgmisel aastal Ukrainasse Eurovisioonile asja? Foto: AP/Scanpix

Küsimus, mis pole seniste Brexiti-arutelude juures eriti kajastust leidnud, on, kas Ühendkuningriik (UK) peaks Euroopa Liidust (EL) lahkumise korral jääma eemale ka Eurovisiooni lauluvõistluselt. Samas on see teema osutunud piisavalt tähtsaks, et isegi Briti peaminister David Cameron on pidanud vajalikuks arutellu sekkuda. Kas tõesti ei pruugi me lauluvõistluse viiel korral võitnud UK esindajat järgmisel aastal enam laval näha?

Päev enne tänavust Eurovisiooni finaali (14. mail – toim) spekuleeris CNN selle üle, kas brittide laulus võiks peituda salajane sõnum kodupublikule. «Me oleme selles koos,» («We're in this together» - ingl k), laulis noormeeste duo Joe ja Jake. Ka nende laulu pealkiri polnud vähem kahemõtteline: «Sa pole üksi» (You're Not Alone).

Napilt kaks nädalat varem vastasid 60% brittidest ühes küsitluses, et võimaluse korral hääletaksid nad Eurovisioonilt lahkumise poolt. Suurbritannia Eurovisiooni fänne ühendav klubi president Alasdair Rendall ütles CNNile, et brittide suhe ELiga on pikka aega peegeldanud suhet Eurovisiooniga. Rendall märkis, et UK suhtumine tollasesse Euroopa Majandusühendusse (EMÜ), millest sai hiljem Euroopa Liit, oli kõige soojem 1960. aastatel ning kümnend hiljem saadigi ühenduse liikmeks. «See oli ka aeg, mil meil läks Eurovisioonil väga hästi,» lisas mees.

Tõepoolest, 1960.-1970. aastatel võitsid britid Eurovisiooni kolm korda. Koguni kümme laulu tuli neil aastatel esimese kolme hulka. Siis saabusid aga halvemad ajad. 1990ndatel ütles UK ei ELi ühisrahale ning samal ajal lõppes ka saareriigi edu lauluvõistlusel. Viimasel ajal on asi märgatavlt halvenenud: alates 2003. aastast on Suurbritannia kolmel korral jäänud võistlejaterivi lõppu.

Cameron: me ei pea lahkuma

See kõik võiks jääda lõbusaks paralleelide otsimiseks kitši poolest tuntud lauluvõistluse ja 28 riiki liitva poliitilise ühenduse vahel, kui Eurovisioon poleks sisenenud Brexiti-debatti. Ent just nimelt see juhtus 20. aprillil, kui Briti parlamendi leiboristist saadik Helen Goodman küsis parlamendi alamkojas peaminister David Cameronilt (konservatiivid), mis on kõige hullem argument, mida ta on kuulnud liidust lahkumise pooldajate käest. «Ilmselt see, et me peaksime lahkuma Eurovisiooni lauluvõistluselt,» kõlas Cameroni vastus, mida vahendas väljaanne Metro.

Kohe oma vastuse järel lükkas aga Cameron sellesama argumendi ümber, öeldes, et kui Iisrael, Aserbaidžaan ja Austraalia saavad osaleda, siis ei peaks britid lauluvõistluse pärast muretsema.

Hoolimata Brexiti-vastaste võimalikust soovist kasutada lahkumise üle peetavas debatis majanduse ja immigratsiooni kõrval ka emotsionaalsemaid teemasid, tuleb öelda, et Briti peaministril on õigus. Brexit ei sunniks Ühendkuningriiki Eurovisioonilt kõrvale jääma. Õieti pole referendumil selles küsimuses mingit tähtsust, sest lauluvõistlusel osalemisel pole ELi liikmesusega mingit pistmist.

Eurovisioonil osalemine maksab alla poole miljoni

Oluline on hoopis ühe teise organisatsiooni liikmesus. Nimelt korraldab Eurovisiooni Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU), mis asutati juba 1950. aastal – seega ammu enne seda, kui keegi üldse Euroopa Liidust und oskas näha. UK kuulub EBU asutajate hulka ning maksab igal aastal hinnanguliselt 1,2 miljonit naela (1,5 miljonit eurot) liikmemaksu. Sellele lisandub Eurovisioonil osalemise tasu ca 310 000 naela (ligi 400 000 eurot).

Kuna Eurovisioon pole poliitiline üritus, on osalemise jaoks oluline see, et riiklik ringhääling kuuluks EBU liikmete hulka. Seda tõestab näiteks Norra, Šveitsi, Islandi või Venemaa osavõtt – ükski neist riikidest pole ELi liikmesriik, kuid see ei takista osalemist EBU töös.

Ei tasuks ka unustada, et Eurovisioonil võistlevad juba mitu aastat Serbia, Montenegro, Makedoonia või Albaania – need maad on küll ELi kandidaatriigid, ent siiski mitte liikmed. Rääkimata Cameroni mainitud Austraaliast, mis ei asu mingi valemiga geograafiliselt Euroopas. See tähendab, et kui BBC ei otsusta Euroopa ringhäälingute ühendusest lahkuda, võivad britid Eurovisiooni osas kergemalt hingata.

Mis puudutab aga Joe ja Jake'i ühendavat sõnumit, siis edu neid kahjuks ei saatnud: finaalis edestati vaid Tšehhit ja Saksamaad. 12-punkti vääriliseks pidas brittide laulu ainult Malta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles