Euroliidu rahandusministrid tunnistavad pangandusliidu kinnikiilumist (4)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos (vasakult)ja Hispaania majandusminister Luis de Guindos Luxemburgis
Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos (vasakult)ja Hispaania majandusminister Luis de Guindos Luxemburgis Foto: JOHN THYS/AFP

Täna kohtuvad Luksemburgis Euroopa rahandusministrid, et tunnistada pärast peaaegu pool aastat tehtud pingutusi probleeme pangandusliidu kehtestamisel.

Ministritel ei ole võimalik tähistada edusamme ambitsioonika pangandusliidu loomisel, pigem tuleb neil tunnistada, et võitlema tuleb asuda fundamentaalsete erimeelsustega – kui see üldse võimalik peaks olema. Lahkmeel torkab teravalt silma dokumentide paketist, mille tänase kohtumise tarvis valmistas ette eesistujamaa Holland, kirjutab Financial Times.

Peamiseks kurjajuureks on Euroopa Komisjoni ettepanek, et euroalal tuleb tekitada tsentraliseeritud süsteem pangahoiuste tagamiseks (EDIS). Euroopa Komisjon, Euroopa Keskpank ja mitmete liikmesriikide valitsused on seda meelt, et nimetatud idee oleks pangandusliidu loomisel loogiline samm.

Berliin sellist loogikat mõista ei soovi ja on plaani peale äärmiselt ärritunud. Pahased on ka põhjamaised partnerid nagu Soome, kus kardetakse, et pankade tegevuse suhtes lodevad riigid – näiteks Itaalia – võivad hakata võtma asju veelgi vabamalt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles