Euroopa Keskpank paotab peagi katet uuelt rahatähelt

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka 50-eurosed saavad sarnaselt 20-eurostele peagi uue kujunduse.
Ka 50-eurosed saavad sarnaselt 20-eurostele peagi uue kujunduse. Foto: Niall Carson/PA Wire/Press Association Images
  • Teise seeria 50-eurose pangatähe kujundus avalikustatakse 5. juulil.
  • 50-eurone on europangatähtede hulgas enim kasutatud rahatäht.

Euroopa keskpangad avalikustavad uue 50-eurose pangatähe kujunduse vähem kui kuu aja pärast ning ringlusse plaanitakse uus 50-eurone lasta järgmise aasta kevadeks.

Teise seeria 50-eurose pangatähe kujundus avalikustatakse 5. juulil 2016, teatas Euroopa Keskpank (EKP). Nii EKP kui tema koostööpartnerite ülesanne on tagada, et pangatähtede käitlemise seadmed on valmis uut 50-eurost rahatähte vastu võtma alates järgmise aasta kevadest.

EKP pangatähtede direktoraadi direktori Ton Roosi sõnul on eurosüsteem ja tööstuspartnerid alustanud varakult ettevalmistusi uue 50-eurose kasutuselevõtuks tagamaks ettevõtete valmisolek ja kindlustamaks, et uusi pangatähti saab alates nende ringlusse laskmisest kõikjal tõrgeteta kasutada.

Alates selle aasta aprillist on uued pangatähed olnud sularahatöötluses kasutatavate seadmete tootjatele katsetamise eesmärgil kättesaadavad eurosüsteemi riikide keskpankades. Juulist saavad seadmete tootjad ja asjaomased kolmandad osapooled katsetada uusi pangatähti ka enda valdustes ja sularahakäitluses kasutatavate seadmete asukohtades. 

50-eurone on europangatähtede hulgas enim kasutatud nimiväärtus, moodustades kõigist ringluses olevatest pangatähtedest rohkem kui 8 miljardit ehk ligikaudu 45 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles