Eetikanõukogu juht: tuleb arvestada kingituse unikaalsust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul
Heiki Sibul Foto: Toomas Huik

Ametnik ei tohi vastu võtta kingitusi, mis mõjutavad kasvõi näiliselt tema erapooletust, arvestada tuleb kingituste unikaalsust ja ootust vastuteeneks, märkis ametnikueetika nõukogu juht Heiki Sibul. 

«Ametniku eetikakoodeksi kohaselt ei tohi ametnik nõuda ega vastu võtta kingitusi, soodustusi ja pakkumisi, mis mõjutavad kas või näiliselt tema erapooletust tööülesannete täitmisel,» selgitas Sibul. «Tööga seotud kinkide ja soodustuste puhul tuleb arvestada kingituse tegemise eesmärki, unikaalsust ja seda, kas kingituse tegijal võib olla ootuseid vastuteeneks.»

Sibul lisas, et PERHiga seotud juhtumi kohta seisukoha kujundamiseks pole ametnikueetika nõukogul pädevust, sest regionaalhaigla ei ole riigi- või kohaliku omavalitsuse ametiasutus, vaid riigi sihtasutus ja seal ei tööta ametnikud. «Ametnikueetika nõukogu saab anda hinnanguid eelkõige ametnike tegevuse kohta igakülgse info olemasolul ja põhjal,» osutas ta.

«Kuna kingituste-soodustuste teema on aktuaalne ka avalike teenistujate seas, on eetikanõukogu asunud lisaks eetikakoodeksile koostama ka ametiasutustele suunatud vastavat juhendit. Selle eesmärk on muuhulgas konkreetsete näidete varal täpsustada, missuguste soodustuste, kutsete või kingituste näol saab kahjustada ametnike sõltumatus, tööülesannete objektiivne täitmine ja asutuse maine,» ütles Sibul.

Politsei esitas PERHi juhatuse esimehele Tõnis Allikule kahtlustuse kelmuses, omastamises ja pistise võtmises. Selle põhjuseks oli iga-aastane kliendiüritus, milleks külastas Allik Oktoberfesti, reisi maksis talle kinni kliendiettevõte. Tänasel haigla nõukogu erakorralisel koosolekul otsustas Allik ametist tagasi astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles