Hiina president ründas dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Hu Jintao.
Barack Obama ja Hu Jintao. Foto: SCANPIX

Hiina president Hu Jintao seadis Washingtoni-visiidi künnisel kahtluse alla USA dollari rolli globaalses rahasüsteemis, väites, et «praegune rahvusvaheline valuutasüsteem kuulub minevikku».

Hu, kes saabub Washingtoni homme, kritiseeris ka küllaltki avameelselt USA rahapoliitikat, rõhutades Hiina muret selle pärast, kuidas mõjuvad nende oma majandusele USA Föderaalreservi hiljutised stiimulid.

«USA rahapoliitika mõju globaalsele likviidsusele ja kapitalivoogudele on ülimalt suur. Seetõttu tuleks USA dollari likviidsust hoida mõistlikul ja stabiilsel tasemel,» ütles Hu.

Hu ütles need sõnad vastuseks kahe USA ajalehe, Washington Posti ja Wall Street Journali kirjalikele küsimustele.

Hiina presidendi ebatavaliselt otsekohene ja ilustamata väide, et USA juhitud rahasüsteem «kuulub minevikku», kinnitab veelkord, et Hiina kavatseb omaenda valuuta jüaani rahvusvahelisele areenile tuua.

Hu ütles samas, et «jüaani muutmine rahvusvaheliseks valuutaks kujuneb üsna pikaajaliseks protsessiks».

Hu annab ajalehtedele, eriti Lääne omadele intervjuusid haruharva. Nii kodus kui välismaal jätab ta tähtsamad avalikud esinemised sõnaosava peaministri Wen Jiabao hooleks.

Kuigi Hu jäigalt ja kohmakalt sõnastatud vastused ei peegelda eriti tema enda isiksust ja maneere, võib faktist, et selliseid avaldusi meedia kaudu levitati, välja lugeda, et Hiina jaoks on USA reis väga kaalukas.

Hu viitas sellele, et ülalmainitud eriarvamused USA ja Hiina vahel on «tundlik» teema, kuid jäi üldiselt pigem positiivseks, rõhutades kahepoolseid sidemeid ja edasist viljakat koostööd.

«Meie koostööst võib potentsiaalselt tulla palju kasu nii Aasia ja Vaikse ookeani piirkonda puudutava koostöö kui maailma majandusjuhtimise parandamise ning maailmamajanduse jätkusuutliku kasvu edendamise valdkonnas,» ütles ta.

Hu kritiseeris teravalt maailma pangandussüsteemi struktuurseid vigu, mis põhjustasid 2008. aasta finantskriisi.

«Kriisi juured peituvad olemasoleva finantssüsteemi tõsistest vigades,» ütles ta ja lisas, et globaalsed institutsioonid ei suutnud täiel määral arvestada arenevate maade kasvava rolliga maailmamajanduses ja -rahanduses.

Hu auks peetakse kolmapäeval Valges Majas pidulik lõunasöök. Niiviisi võetakse USAs vastu vaid lähedasi sõpru või selliste riikide juhte, millega administratsiooni arvates lähedasi suhteid tuleb arendada.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles