USA suurpank lüpsis Liibüa lollikesi?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa asepeaminister Abdouhman Ataher Al-Ahirish
Liibüa asepeaminister Abdouhman Ataher Al-Ahirish Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Liibüa Investeerimisameti (LIA) advokaat väitis Londonis alanud kohtuistungil, et USA investeerimispank Goldman Sachs kasutas endast tunduvalt madalamal professionaalsel tasemel LIA ametnike mõjutamiseks prostituute ja puhkusi Marokos.

Väidetavalt tõid riskantsed tehingud Liibüa fondile 1,2 miljardi dollari jagu kahjumit, kirjutab Bloomberg.

Ühes kohtule esitatud emailis aastast 2008 ütles Goldmani partner, et LIA on «väga lihtsakoeline (ingl. k. unsophisticated).»

Teises sõnumis õnnitles panga asepresident kaastöötajat, kel «õnnestus müüa struktureeritud võimendatud laenusid [isikule], kes elab oma kaamelitega keset kõrbe.»

LIA advokaadi Roger Masefieldi sõnutsi olid sellised suhtumised panga asjaajamistes fondiga sümptomaatilised.

Goldmani süüdistatakse lähedaste suhete tekitamises ja ärakasutamises LIA töötajatega müümaks investeerimisfondile riskantseid investeeringuid.

Suhted katkesid aastal 2008, kui pangaaktsiatega seotud tuletisinstrumendid ehk derivatiivid LIA vastu pöördusid ja kahjumi tekitasid.

Tänaseni valitseb Liibüas pärast Muammar Gaddafi kukutamist tekkinud kaos.

Kohtus esinenud eksperdi hinnangul lõikas Goldman tehingutelt brutokasumit summas 367,7 miljonit dollarit.

Goldman väitis vastu, et tegelikud kasumid ei mängi rolli, kuna numbrid sõltuvad turukõikumistest kolme aasta pikkuse perioodi jooksul. Nende ekspert pakub «mõistlikkuse piires» kasumiks 130 miljonit dollarit.

Pank kinnitab, et LIA valis tehingute aluseks olevad aktsiad omaenda käega ja pärast kuid kestnud kaalumist. Ühtlasi ütleb pank, et LIA langes ootamatu finantssurutise ja mitte nende valskuse ohvriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles