Kundasse rajatakse Baltimaade esimene biometaani tehas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell tehas Kundas
Estonian Cell tehas Kundas Foto: Erik Prozes

Kohalikule kapitalile kuuluv Greengas Energy OÜ ja haavapuitmassi tehas Estonian Cell AS allkirjastasid pikaajalise ostu-müügilepingu, mille tulemusel rajatakse Kundasse Baltimaade esimene biometaani tootmisüksus; investeeringu väärtus on ligi 3,5 miljonit eurot.

Greengas Energy planeerib ühes aastas toota 6-7 miljonit kuupmeetrit biometaani, mis on võrreldav Narva, Tartu ja Pärnu liinibusside aastase kütusekogusega, teatas ettevõte.

«Greengas Energy OÜ finantseerimisel alustatakse tootmisüksuse ehitust käesoleval aastal ja toodang jõuab gaasivõrku 2017. aastal,» ütles Greengas Energy juhatuse liige Marko Tiiman, kelle sõnul on planeeritud aastane tootmiskogus märkimisväärne ka Euroopa Liidu tasandil. Ta lisas, et plaanitud investeering aitab täita Eesti taastuvenergia kasutuselevõtu eesmärke transpordisektoris.

Biometaani toodetakse Estonian Celli biogaasist, mida on ettevõte tänavu viie kuuga tootnud üle 3 miljoni kuupmeetri. «Seni oleme toodetud biogaasi ära kasutanud oma tootmisprotsessis, mille seisakute ajal oleme osa inertsist tekkivat väärtuslikku biogaasi niiöelda taevasse põletanud. Biometaani tootmisüksus võimaldab tekkiva biogaasi täieliku ärakasutamise,» rääkis Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.

«Loodame, et potentsiaalsed tarbijad saavad siit julgustust biometaani kasutuselevõtmiseks ja KIK-iga koostöös avatud toetusmeetmetest abi taotlemiseks,» märkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika ja ehituse asekantsler Ando Leppiman.

Greengas Energyt nõustas tehingu käigus advokaadibüroo Glimstedt, mis aitab välja töötada ka biometaani tootmisprojekti arendamiseks vajalikku seadusloomet. Estonian Celli õiguspartneriks oli Raidla Ellex.

Biometaan on taastuv looduslik kütus, mille kasutamine transpordivahendites vähendab keskkonna saastamist.

Greengas Energy on 2015. aastal loodud biokütuste tootmisettevõte, mida arendavad koostöös Glimstedt Energia OÜ ja Greengas OÜ.

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Tehase rajamismaksumuses on olnud umbes 153 miljonit eurot. Ettevõte toodab kemi-termo-mehaanilist haava puitmassi, mis eksporditakse erinevatesse Euroopa ja Aasia riikidesse. Estonian Celli 2015. aasta käive oli 78 miljonit eurot Ettevõttes töötab 85 inimest. 

Estonian Cell käivitas biogaasi tootmise 2014. aastal ja on suurim biogaasi tootja Eestis. Biogaasi toodetakse tehase tootmisprotsessis tekkivast reoveest ning biogaas võimaldab hoida kokku energiakulusid. Toodetava biogaasi energeetiline väärtus on ligikaudu 50 gigavatt-tundi aastas. 11 miljoni euro suuruse investeeringu biogaasi tootmiskompleksi finantseeris täielikult ettevõtte ainuomanik Heinzel Holding GmbH. Tegemist on Euroopa suurima ühemahutilise biogaasi reaktoriga. Estonian Cell oli esimene puitmassitehas Euroopas, mis taolise biogaasi tootmise tootmisprotsessi kõrvale püstitas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles