Katainen: jagamismajandus peab maksma makse nagu kõik

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen kinnitas möödunud nädalal Brüsselis toimunud majandusfoorumil, et Euroopa on majanduskasvu suurendamiseks ette võetud sammude osas õigel rajal.
Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen kinnitas möödunud nädalal Brüsselis toimunud majandusfoorumil, et Euroopa on majanduskasvu suurendamiseks ette võetud sammude osas õigel rajal. Foto: Euroopa Komisjon

Kuigi Euroopa Komisjoni Jean-Claude Junckeri investeerimisplaani suursaadikuna tuntud Jyrki Kataineni sõnul Euroopa majanduskasv üleöö ei kiirene, on ta lootusrikas, et see juhtub varem või hiljem. Oluline roll on nii idufirmadele antavatel laenudel, Hiina investeeringutel Euroopasse kui ka jagamismajandusel. Katainen andis Postimehele intervjuu möödunud nädalal Brüsselis toimunud majandusfoorumil.

-Eelmisel nädalal tutvustas Euroopa Komisjon jagamismajanduse tegevuskava ja teie olete olnud üks uute ärimudelite suurtest toetajatest. Mis kasu on jagamismajandusest euroliidule ja liikmesriikidele?

Eeliseid on mitu. Esmalt loovad jagamismajanduse mudelil tegutsevad ettevõtted uusi töökohti. Teiseks võimaldab see teha nii lisatööd kui ka osaajatööd. Kolmandaks saavad inimesed senisest väga erineval viisil oma varale uut väärtust luua.

Toon näite. Vanapaar, kelle lapsed on ammu kodust välja kolinud, peavad suurt maja üleval pidama. Jagamismajandus võimaldab eakatele lisasissetulekuallikat, millega nad saaksid kulu katta – näiteks üürides osa majast välja läbi aasta või terve maja hooajaks.

Hea eeskuju ülejäänud Euroopale on see, kuidas Eesti maksuamet on reguleerinud Uberi taksojuhtide sõitudelt maksude kogumise. Teised riigid peaksid sama teed minema. Selles asjas olen kompromissitu: ka jagamismajandusel põhinevad ettevõtted peavad maksma makse täpselt samamoodi nagu kõik teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles