Euroopa Komisjon tahab parandada töötajate oskusi

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatuga läbi Euroopa.
Raamatuga läbi Euroopa. Foto: 2 X shutterstock, montaaž

Euroopa Komisjoni Uuringute kohaselt puudub 70 miljonil eurooplasel piisav lugemise ja kirjutamise oskus, ning veel halvemal tasemel on nende numbrilised ja digitaalsed oskused, ning selle parandamiseks viiakse ellu 10- astmeline tegevuskava.  

Euroopa Komisjon võttis täna vastu otsuse hakata järk-järgult viima ellu tegevuskava, mille eesmärgiks on kindlustada et eurooplased omandaksid rohkem vajalikke oskuseid juba varajases elufaasis. See tegevuskava suurendaks tööhõivet, konkurentsivõimet ja aitaks kaasa Euroopa kasvule, ning vähendaks sotsiaalset tõrjutust. 

Oskuste puudulikkuse tõttu peavad aga selle asemel paljud kõrgelt kvalifitseeritud noored töötama erialadel, mis ei sobitu nende oskuste ja suundumustega. Peale selle on 40 protsenti tööandjaid kurtnud, et ei suuda leida õigete oskustega inimesi ettevõttesse, et kindlustada kasvu ja arengut. Ning viimaseks toob Euroopa Komisjon välja, et liiga vähe inimesi soovib hakata ettevõtjaks. Neil puudub kompetents ja ettevõtlik suhtumine, mis sunnib neid selle asemel pidevalt ümber kohanduma tööturule.

Selleks, et lahendada oskuste puudulikkusega seotud väljakutseid on Komisjon välja tulnud 10- astmelise tegevuskavaga. Euroopa sotsiaalse dialoogi osakonna asepresident Valdis Dombrovskis ütles: «Euroopas on miljoneid töötuid, me peame kõik endast oleneva tegema et neid varustada õigete oskustega sellel kiiresti areneval tööturul. 10-astmeline tegevuskava näeb ette ühtsemat kvalifikatsioonide tunnustamist üle Euroopa ning «oskuste garantii» loomist mis võimaldaks madalalt haritud inimestel omandada hädavajalikud digitaalsed, numbrilised ja kirjaoskused.»

Töökohtade, majanduskasvu, investeeringute ja konkurentsivõime eest vastutav asepresident Jyrki Katainen ütles: «Selles kiiresti muutuvas maailmas peame investeerima meie kõige suuremasse varasse- inimestesse. Inimestel on vaja laia oskuste ampluaad, et oma potentsiaalini jõuda. Meie oskuste agenda eesmärgiks on mitte kedagi maha jätta ja kindlustada Euroopa rolli kõrgetasemeliste oskuste arendamisel, mis kasvataks konkurentsivõimet ja innovatsiooni.»

Konkreetselt tegi Komisjon ettepaneku 10-ks tegevusastmeks, mis plaanitakse ellu viia järgmise 2 aasta jooksul. Allolevad neli aga lansseeriti juba täna.

1.   Oskuste garantii loomine, mis aitaks saavutada kõikidel eurooplastel vähemalt minimaalne digitaalne ja numbriline kirjaoskus.

2.   Euroopa kvalifikatsioonide raamistiku üle vaatamine ja ühtlasem kasutuselevõtt kõikides partnerriikides.

3.   Digitaalsete oskuse ja töökohtade koalitsiooni loomine koostöös ettevõtjate ja haridusasutustega.

4.   Sektoritevahelise koostöö arendamine, et paremini adresseerida oskuste puudulikkus kindlates sektorites 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles