Relvaeksport kerkis mullu rekordtasemele

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvad.
Relvad. Foto: AFP / Scanpix

Maailma relvaeksport kerkis eelmisel aastal kõigi aegade rekordtasemele, Venemaa tõusis eksportijate seas USA järel teisele kohale, selgub Ria Novosti andmetest.

«2010 aastal oli maailma relvaekspordi maht 71,7 miljardit dollarit. See on külma sõja algusest rekordiline tase,» lausus maailma relvakaubanduse analüüsikeskuse juht Igor Korotšenko. Tema sõnul on tegemist esialgse hinnanguga ning täpsustatud andmed võivad tähendada mahu vähenemist 9-10 miljardi dollari võrra. Siiski on lõplik mullune tulemus rohkem kui 60 miljardit dollarit.

Korotšenko  põhjendas nii suurt relvaeksporti sellega, et kriisiajal ehk 2008.-2009. aastal lükati tehingud edasi ning need viidi lõpuni eelmisel aastal.

Eelmise aasta detsembri keskel prognoosis  Korotšenko Venemaa 2010. aasta relvamüügi mahuks 10 miljardit dollarit, mis oleks riigi jaoks rekordiline.  Tänavu jaanuaris prognoosis ta, et Venemaa müüb sel aastal relvi ja sõjatehnikat 10,14 miljardi dollari eest, millega hoitakse maailmas teist kohta.

Prantsusmaa kaitseministeeriumi oktoobris avaldatud andmete kohaselt oli 2009. aastal suurim relvaeksportija USA, kes kontrollis 52 protsenti ekspordist. Talle järgnesid Suurbritannia (13 protsenti), Venemaa (8 protsenti), Prantsusmaa (7 protsenti) ja Iisrael (5 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles