Terk annaks põhjalikuma ja detailsema majandusprogrammi auhinna sotsidele

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE.
SDE. Foto: SCANPIX

Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi juht Erik Terk annaks kõige põhjalikuma ja detailsema majandusprogrammi auhinna sotsiaaldemokraatidele (SDE). Samas tõdes ta, et sotside  maksupoliitika ideed ei ole paremerakondadele tõenäoliselt vastuvõetavad.

Erakond on esitanud küllalt selgelt oma nägemuse olukorrast Eesti majanduses, rahanduses ja vastavates poliitikates ning  pakkunud välja üle 40 küllalt konkreetse abinõu, põhjendas Terk Postimehe palvel erakondade valimisprogrammide majandusosa analüüsides.  «Propageeritakse  proaktiivset majanduspoliitikat, mis on seostatud teiste poliitikatega ja mille prioriteetideks on eksport ja kõrget lisandväärtust andvad töökohad. Tulenevalt sotsiaaldemokraatlikust üldideoloogiast on tähtsa koha peal muidugi ka õiglase palga küsimused, töötuhüvituste problemaatika ja muu sarnane,»  märkis Terk.

Terk tunnitas, et lugejal võib tekkida probleem,  kui ta hakkab  võrdlema sotside majanduspoliitilist lühivisiooni sellele järgneva abinõude loeteluga. Küsimus pole Tergi hinnangul mitte küll otseses vastuolus, aga selles, et ettepanekud ei ole kontsentreeritud visioonis toodud põhieesmärkide (eksport, kõrgema lisaväärtusega töökohad ) saavutamisele, vaid hajuvad ära küllalt suure arvu eesmärkide vahel: regionaalpoliitilised ja klastriloometaotlused (nn vedurettevõtete idee), vanemaealiste toomine tööturule, alustavate ettevõtete kui selliste toetamine jm. «Iseenesest tuleb kõiki neid eesmärke lugeda väärikateks, vahendite nappuse tingimustes on aga raske uskuda, et nad saaksid kõik olla korraga prioriteetsed ja seetõttu kahandab pakutud abinõude suur arv ja mitmekesisus mõnevõrra sotside usutavust just ekspordi ja kõrge lisandväärtuse keskse poliitika potentsiaalsete teostajatena,» ütles Terk.

Selgelt erinev Reformierakonnast ja IRL-ist on Tergi sõnul SDE poolt pakutav eelarve- ja maksupoliitika. Rõhutatakse, et maksupoliitika peaks aitama tasandada majandustsüklite mõju, eelarve peab olema tasakaalus pikema perioodi lõikes, mitte tingimata iga-aastaselt. Toetatakse kapitali maksustamist, automaksu ja progressiivset tulumaksu. «Kõik ideed, mis äärmiselt suure tõenäosusega pole, vähemalt lähitulevikus Eesti parempoolsetele erakondadele vastuvõetavad,» lausus TEek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles