Kaupmeeste liit: aktsiisitõusud võivad viia maksumoraali languseni (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol
Alkohol Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval toimunud aktsiisikaupade ja salaturu teemalisel ümarlaual tõi kaupmeeste liidu tegevjuht Riin Savi võimaliku aktsiisitõusude mõjuna välja ühiskonna üldse maksumoraali languse.

«Nende inimeste osakaal, kes on põhimõtteliselt vastu illegaalsete toodete ostmisele on suurel määral viimase aastaga vähenenud,» ütles Savi, vahendab BNS.

Kui aktsiisitõusude mõjul suureneb inimeste valmidus osta illegaalset kaupa, langeb Savi sõnul inimeste maksumoraal, mis võib omakorda viia ümbrikupalkade, maksude vältimise ja muu säärase suurema tolereerimiseni.

Kiire aktsiisitõus mõjutab Savi hinnangul Eesti majandust negatiivselt ka teistel põhjustel. «Läti piirikaubanduse tulemusel on Eestis alkoholi müük kukkunud ja põhjuseks on märkimisväärne hinnavahe Lätiga. Piirikaubandus ei hõlma aga ainult alkoholi, vaid see laieneb järjest jõulisemalt ka tubakale, kütusele ja teenustele. Alkoholiaktsiisi tõstmisele järgnenud muutused turul näitavad Eesti inimeste valmidust minna Lätti odavamat kaupa ostma. Aktsiisitõusude jätkudes selline tarbijakäitumine süveneb,» märkis Savi.

Samuti väheneb aktsiisitõusude mõjul hinnavahe Eesti ning Soome puhul, mis vähendab Savi sõnul Eestis ettevõtete ja riigi teenitavaid tulusid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles