Alibaba kaalub Eestisse logistikakeskuse rajamist (1)

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium

Ettevõtlusminister Liisa Oviiri Hiina visiidi käigus sõlmis Eesti puitmajade tootja Finnlog koostööleppe Hiina partneriga ning Omniva ja Alibaba esindajad arutasid koostöövõimalusi Eestisse logistikakeskuse rajamiseks.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir koos EASi esindajate ja äridelegatsiooniga on sel nädalal visiidil Hiinas, kus kohtutakse Hiina kaubandusministri ning ettevõtjatega.

Eesti juhtiv palkmajatootja Finnlog sõlmis koostöö- ja edasimüügilepingu Hiina partneriga BL Timber Investment Co. Lepingu raames ehitatakse Xiameni lähistele üks kahekorruseline näidispalkmaja.

Minister Oviir ütles, et Eesti on suurim palkmajade eksportija Euroopa Liidus ning koostöö Finnlogi ja Hiina partneri vahel tõestavad, et Eesti tooted on kõrges hinnas ka mujal maailmas. «Olen ka ise puitmajade austaja ja võin kinnitada, et olete teinud õige otsuse, kui Eesti ettevõttega koostööd teete. Loodan, et projekt pälvib ka Hiina võimude toetuse,» ütles minister kõnes hiinlastele. 

Palkmaja tootja Finnlog OÜ tegevjuht Alar Anton ütles, et hiinlastega kokkulepete sõlmimiseks tuleb pikalt tööd teha - enne, kui jõutakse lepinguni, tuleb saavutada usaldus inimeste vahel.

«Oleme Hiina turuga tutvunud juba viis aastat, läbirääkimisi hiinlastega alustasime kaks aastat tagasi, tänaseks oleme üheskoos valmis Hiina turgu vallutama,» ütles Alar Anton.

Finnlog OÜ keskendub peamiselt liimpuidust palkmajade arhitektuurilahenduste väljatöötamisele ja müügile nii Eestis kui ka välisturgudel.

Hiinlaste abiga logistikakeskuse rajamine Tallinnasse

Ettevõtlusminister Liisa Oviir kohtus ka Hiina e-kaubandusettevõtte Alibaba Groupi kuuluva logistikaettevõtte Cainiao investeerimisjuhiga, et arutada võimalikku koostööd internetimüügi globaalse hiiu AliExpressi regionaalse logistikakeskuse rajamiseks Tallinna Lennujaama. Vaadeldi mõlema osapoole arenguvõimalusi ja EAS esitas oma väärtuspakkumise AliExpressi logistikakeskuse rajamiseks Tallinnasse.

«Kindlasti on meil tulevikus väga head võimalused pakkuda AliExpressile transiiditeenust, mis täidaks nende eesmärgi - jõuda kliendini 72 tunniga,» ütles Oviir.

Cainiao investeerimisjuht Hao Duan leidis, et sarnaselt Eestiga on Hiina 1990ndate algusest jõudsalt arenenud. Duan lisas, et Alibaba Groupi missioon ja visioon on aidata kasvada väikeettevõtetel, kes võiksid jõuda maailmaturule.

«Alibaba eesmärk on jõuda kahe miljardi tarbijani. Ettevõtte peamine eksport läheb Venemaale ja Hispaaniasse, mis annab Eestile hea positsiooni olla tulevikus piirkonna logistikakeskuse asukohaks. Kui Venemaa klient ootab täna oma pakki 30 päeva, siis Eesti tundub asukohana ideaalne, et jõuaksime oma klienditeeninduse põhieesmärgini - 72 tunniga pakk koduukseni,» lausus Duan.

Omniva juhatuse esimees Aavo Kärmas ütles, et ettevõtte jaoks on olulised kiirus ja kvaliteet ning partnerite soovide elluviimine. «Oleme rahvusvahelise kogemusega globaalne logistikaettevõtte. Koostöö Alibaba AliExpressiga aitab kindlasti mõlemal poolel oma ärieesmärke saavutada,» märkis Kärmas.

Ettevõtlusministri Hiina visiidi teises pooles kohtutakse Hiina kaubandusministriga, et arutada koostööd ning osaletakse KIE16+1 ministeriaalil, kus minister Oviir peab Eestit tutvustava kõne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles