Ministeerium pani energiakriisi ennustades mööda (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estoveri tegevjuht Hannes Prits rääkis, et kõrge elektrihinna tõttu ei saa kõne allagi tulla piimatööstuse seiskamine.
Estoveri tegevjuht Hannes Prits rääkis, et kõrge elektrihinna tõttu ei saa kõne allagi tulla piimatööstuse seiskamine. Foto: Margus Ansu

Ettevõtjad peavad võimatuks majandusministeeriumi arusaama, et kohaliku elektritootmise kadumisel tekkida võiva energiakriisi korral hakkavad tootmisüksused kulude kokkuhoiuks ennast ise vooluvõrgust välja lülitama.

Varem külmal talvel tekkida võiva elektridefitsiidi reguleerimiseks tarbijate välja lülitamisest teatanud majandusministeerium tõttas oma seisukohta täpsustama, selgitades, et see tuleb kõne alla vaid energiakriisi korral. Kuid elektriturg peletab kriisi Eestist eemale.

«Elektrituru tõttu ei ole energiakriis Eestis võimalik, sest kui elektri pakkumine jääb nõudluse kasvades piiratuks, tõuseb hind väga kõrgele ja tööstustarbijad koormavad ennast ise alla,» selgitas majandusministeeriumi energeetika asekantsler Ando Leppiman. «Kedagi ei ole vaja sundkorras välja lülitada ja elanikke ei hakata kohe kindlasti välja lülitama.»

Ettevõtjad seevastu kinnitasid, et jätkavad tootmist ka ootamatult kerkiva elektrihinna korral, sest liinide välja lülitamine toob veelgi suuremat kahju.

«Estoveri piimatööstuse puhul ei näe ma võimalust, et lülitame tootmise elektri hinna tõttu välja, sest me pole seni õppinud lehmi välja lülitama,» ütles ettevõtte tegevjuht Hannes Prits. «Uus käivitamine kujuneb pidevast töös hoidmisest palju kulukamaks.»

Rahvusvahelisele ärikogemusele tuginedes peab Estover energiakriisi Eestis võimalikuks. «Kui eelmisel aastal oli Ida-Euroopas põua tõttu energiakriis, siis meie Poola partner lülitati sunniga võrgust välja,» selgitas Prits. «Poola ministeerium ei hoiatanud võimalikust kriisist, kuid meile tähendas see oluliste tarnete hilinemist ligi kuu aja võrra.»

Elektrihinna mõjul tootmise peatamist ei pea võimalikuks ka lihatootja HKScan Estonia juht Teet Soorm. «Tehas ei ole lamp, mida saab korraks välja lülitada ja sobival hetkel jälle põlema panna,» lausus Soorm.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles