Väikesed fraktsioonid pole rahul euroliidu investeerimisplaani tulemustega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen
Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

Kui Euroopa rahvapartei (EPP) ning sotsialistide ja demokraatide (S&D) fraktsioon avaldasid Juncekri plaani elluviimisele ettevaatlikku toetust, siis saadikud väiksematest fraktsioonidest olid Euroopa Komisjoni asepresidendi Jyrki Kataineni poolt veetava investeerimisplaani tulemuste suhtes skeptilised.

Aasta pärast 315 miljardi euro suuruse investeerimisplaani ehk Junckeri plaani algust toimunud arutelul Euroopa Komisjoni asepresidendi Jyrki Kataineniga avaldasid saadikud lahknevaid seisukohti selle edusammude kohta, teatab Euroopa Parlamendi pressiteenistus. 

Volinik Jyrki Katainen ütles, et Junckeri plaan on aidanud eemaldada tõkked investeeringute tegemisel ja tõstis esile plaani kasulikkuse väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele. Ta lisas, et Euroopa Komisjonil on kavas esitada käesoleval aastal ettepanekud EFSI kolmeaastase perioodi pikendamiseks ja investeeringute laiendamiseks kolmandatesse riikidesse.

Austria saadik Othmar Karas (EPP) tervitas ettepanekut pikendada investeerimisplaani tegevust ja nimetas seda üheks võtmelise tähendusega vastuseks Euroopa struktuursetele probleemidele.

Itaalia saadik Gianni Pittella (S&D) ütles, et kuigi Euroopal on vaja investeerimisplaani, ei ole selge kas Junckeri plaan on saavutanud oma eesmärgi tagada vajalikud lisavahendid.

Belgia saadik Sander Loones (ECR) leidis, et on liiga vara hinnata EFSI edusamme ja hoiatas investeeringute kolmandatesse riikidesse laiendamisega kiiirustamise eest.

Tšehhi saadik Pavel Telicka (ALDE) ütles, et toetab jätkuvalt investeerimisplaani aga lisas, et üle tuleb vaadata see, mis laadi projektid rahastust saavad ja nende projektide kvaliteet.

Portugali saadik Miguel Viegas (GUE/NGL) ütles, et plaan on võimaldanud suurtel ettevõtetel domineerida ja on keskendunud jõukamatele ja rohkem arenenud piirkondadele.

Belgia saadik Philippe Lamberts (Greens/EFA) kutsus üles suurendama plaani rahalisi vahendeid ja keskenduma riikidele, mida vaevab investeeringute vähesus ja millel on kõige suurem potentsiaal taastuvenergia projektide valdkonnas.

Suurbritannia saadik Nigel Farage (EFDD) ütles, et ELi «suured plaanid», on otsustanud ka selle saatuse. Kommenteerides Ühendkuningriigi 23. juuni «iseseisvuspäeva» referendumit, ütles Farage, et loodetavasti on see viimane kord kui ta võtab sõna Euroopa Parlamendis.

Prantsuse saadik Steeve Briois (ENF) kirjeldas EFSI-d kui «täielikku läbikukkumist», öeldes, et see on keskendunud suurtele ning linnapiirkonna projektidele ja ning suurendanud regionaalset ebavõrdsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles