Aasta ettevõtja: meil tuleks õppida end maailmas paremini turundama

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkvaraettevõtte Zero Turnaround asutaja Jevgeni Kabanov
Tarkvaraettevõtte Zero Turnaround asutaja Jevgeni Kabanov Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

EY Eesti Aasta Ettevõtjaks valitud tarkvaraarenduse ettevõtte ZeroTurnaround asutaja Jevgeni Kabanovi sõnul on Eesti IT-ettevõtete loodud lahendused kõrgel tasemel, kuid meil tuleks õppida neid ka Eestist väljaspool paremini reklaamima.

«Eestis on maailmatasemel arendusspetsialistid ja disainerid – ka meie haridussüsteem toetab IT-sektori arengut, mida Eesti sarnasel väikeriigil on väga vaja,» rääkis ZeroTurnaround juht ja EY Eesti Aasta Ettevõtja 2015 Jevgeni Kabanov. «Kuid ükski ettevõte ei soovi, et tema areng peatuks möödapanekute tõttu müügis või turunduses. See on täna üks peamisi põhjuseid, miks paljud idufirmad asutavad lisaks Eestile kontori mõnda välisriiki, kuna sealtkaudu on palju suurem tõenäosus jõuda olulise sihtgrupini.»

Kabanov toob näiteks ZeroTurnaroundi, mis on keskendunud väga spetsiifilisele valdkonnale – ettevõtte eesmärgiks on luua tarkvara, mis lihtsustab programmeerijate tööd. «Tavainimesel on sellise toote olulisust raske hoomata ning üksnes Eesti turu kontekstis ei oleks tõenäoliselt mõtet selle arendamisega üldse tegeleda,» selgitas Jevgeni Kabanov. «Usun, et paljud äärmiselt geniaalsed ideed jäävadki teostamata, kuna Eesti turg on väga kitsas. Kuid see ei tähenda, et maailmas sinu toote või teenuse järgi vajadust ei ole. Eestis puudub vajalik kogemus ning kontaktivõrgustik, mille kaudu investorite või potentsiaalsete suurklientideni jõuda. Spetsiifiliselt IT-valdkonna toodete turundamine on kindlasti koht, millesse tasuks tulevikus rohkem panustada.»

Täna sõidab Kabanov Monacosse, kus ta esindab Eestit maailma aasta ettevõtja ehk EY World Entrepreneur Of The Year konkursil.

Kabanov sõnab, et ka sarnastel konkurssidel osalemine – nagu seda on EY Aasta Ettevõtja konkurss, on üks oluline osa turundusstrateegiast. Ta soovitab tagasihoidlikel eestlastel rohkem sarnaseid võimalusi enda kasuks tööle panna.

EY World Entrepreneur Of The Year kuulutatakse välja laupäeval, 11. juunil Monte Carlos toimuval suurejoonelisel galaõhtusöögil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles