Swedbank: inimeste elujärg on oluliselt paranenud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kaupade ja teenuste hinnad olid selle aasta mais umbes samal tasemel kui 2013. aasta alguses. Keskmine netopalk on samal ajal kasvanud aga 22 protsenti, sõnas Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik.

«See tähendab seda, et tarbijate elujärg on viimastel aastatel oluliselt paranenud. Tarbimist soodustavad ka erakordselt madalad intressimäärad (Eestis on laenu võtnud 37% majapidamistest),» sõnas ta, hinnares, et tarbimise kasv püsib erakordselt tugev – selle aasta esimese nelja kuuga on jaemüügi maht tõusnud eelmise aasta sama ajaga võrreldes keskmiselt seitse protsenti.

Tarbijahindade langus mais süvenes, seda peamiselt tänu energia ja sideteenuste odavnemisele. Kaubad ja teenused olid mais 0,9 protsendi võrra odavamad kui aasta tagasi. Hindu mõjutas traditsiooniliselt kõige rohkem energia. «Nii soojusenergia kui mootorikütused olid mais rohkem kui kümnendiku võrra odavamad kui aasta varem,» ütles ta.

Vaatamata palgakasvu hoogustumisele oli teenuste hinnatõus mais viimase aasta tagasihoidlikumaid. «Odavnesid lennukipiletid ja sideteenused ning puhkusepakettide hinnatõus taandus. Arvatavasti oli nende arengute üheks põhjuseks tavapärasest soojem mai, mistõttu nõudluse turgutamiseks pakuti madalamaid hindu,» ütles rahandusministeeriumi analüütik Kristjan Pungas.

Veebruaris toimunud alkoholi aktsiisimäärade tõus on tema sõnul nüüdseks jaehindadesse jõudnud. Mais olid alkohoolsed joogid 8 protsenti kallimad kui aasta tagasi. 

Nafta hind tasapisi tõuseb. Juuni alguseks oli naftabarreli hind jõudnud 50 dollarini tänu rahutustele Nigeerias ja Liibüas ning metsatulekahjudele Kanadas. Toornafta järk-järgulise kallinemise tõttu peaks odava nafta mõju hinnaindeksis teisel poolaastal oluliselt vähenema. Ka teiste toorainete hinnad (metallid, toit) on sel aastal vähehaaval ülespoole liikunud.

Ta ootab hindade languse peatumist aasta teisel poolel. «Sellele peaksid kaasa aitama toorainete järg-järguline kallinemine, tubakaaktsiisi tõus juunis ja tasuta kõrgharidusreformi rakendumise negatiivse mõju kadumine hinnaindeksist,» ütles Elmik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles