Euroopa firmade pessimism Hiinas tegutsemise suhtes kasvab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: JOHANNES EISELE/AFP

Euroopa firmad ei ole oma väljavaateid Hiinas pidanud veel kunagi nii halvaks nagu praegu, selgub Euroopa-Hiina kaubanduskoja koostatud äriusaldusindeksist.

56 protsenti Euroopa firmadest peab Hiinas äri ajamist üha raskemaks, nende hulk on aastaga 5 protsendipunkti kasvanud, vahendab BNS. 

Kolmandiku firmade hinnangul nende kasumlikkus Hiinas väheneb, aastaga on nende arv kasvanud 8 protsendipunkti.

Hiina majanduskasv oli eelmisel aastal viimase veerandsaja nõrgim ja selle mõjul on Hiina ärikeskkond muutunud firmade hinnangul vaenulikumaks.

Küsitlus näitab, et Euroopa firmade usk Hiina majandusreformidesse on märksa kahanenud. Ehkki muudatuste vajalikkusest on räägitud aastaid, paistab see jäävat üksnes retoorikaks, ütles Euroopa kaubanduskoja president Jörg Wuttke ajakirjanikele.

40 protsenti firmadest teatas, et kavandavad Hiinas kulude vähendamist ja 11 protsenti plaanib suunata investeeringud mujale.

Ligi 60 protsenti firmadest ütles, et hiljutine internetikontrolli suurendamine on avaldanud nende ärile negatiivset mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles