Kerkinud palgad kukutasid ettevõtete kasumit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikad: PM, statistikaamet

Sellal kui ettevõtete kasum vähenes esimeses kvartalis 12 protsenti, kasvasid palgad kaheksa protsenti, teatas statistikaamet eile.

«Ettevõtete kasumi vähenemine ja selle põhjused ei olnud seekord vist kellelegi ootamatud ja seda olid enamalt jaolt kõik juba mõnda aega ennustanud,» ütles LHV majandusanalüütik Heido Vitsur BNSile. Selle põhjusi tuleb tema sõnul otsida rasketest tingimustest tööjõu, kaupade ning teenuste müügiturul ja ettevõtete suutmatusest oma tootlikkust sealt tuleneva survega samaväärselt suurendada.

Ettevõtete kasumid olid esimeses kvartalis viimase viie aasta madalaimad. Kasum vähenes enamikul tegevusaladest, ent suurimad põhjustajad olid laonduse, veonduse ja töötleva tööstuse ettevõtted.

Logistikafirma Allando tegevjuht Vahur Oja tõdes, et logistika valdkonnas on olukord praegu raske. Raske löök oli kütuseaktsiis, mis veebruaris kerkis. Samuti kasvavad palgad. «Kulu surub altpoolt ülespoole,» märkis ta. Konkurents on tugev, osalt ka seetõttu, et varem Venemaa poole orienteerunud ettevõtted otsivad nüüd teenistust mujalt.

Nad on üritanud kulusid vähendada nii palju, kui saab: autod, mis ei pea tingimata Eestis tankima, teevad seda Leedus ja Poolas. «Eesti hulgihind on samal tasemel mis Läti jaehind. Leedus ja Poolas on kütus odavam,» ütles ta. Ja kuigi nad viimistlevad tööprotsessi kulude vältimiseks, tuleb ootamatuid kulutusi ikka ette.

Kasum suurenes kõige enam info ja side tegevusalal, selle valdkonna ettevõtted suutsid kasvatada oma käivet lausa 12 protsenti ning hoida seejuures kulude kasvu oluliselt väiksemana. «Selle tegevusala kulude kasvu piirasid tugevasti vähenenud investeeringud,» sõnas Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Telia avalike suhete juht Raigo Neudorf tähendas, et möödunud aastaga võrreldes on pilt sama nii investeeringute, palgakulude kui ka turuolukorra mõttes.

Mertsina märkis, et ettevõtete tulud kasvasid kaks protsenti, kuid ligi seitsmeprotsendiline tööjõukulude kasv pidurdas kogukulude kohandumist madalama käibekasvuga ning viis kasumi tugevasse langusesse. Tööjõukulud on müügitulu ületanud juba viimased kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles