Donetsk arveldab rublades (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Timo Jaakonaho

Ukraina idaosas Donetski elektoonikakaupluses lükkab müüja Vassili talle ulatatud sada grivnat tagasi: «Me aktsepteerime nüüd üksnes rubla.»

Vassili selgitas Financial Timesi ukrainlasest korrespondendile, et rubla kasutamise korraldus tuli piirkonda valitsevalt separatistlikult juhtkonnalt.

Ka lähedalasuvas Makiivkas selgub kiiresti, et tegelikkuses on kasutusel Vene valuuta.

Nimelt tegutseb asulas üks väheseid piirkonna tehaseid, kus siiamaani grivnades palka makstakse. Tööline Marina ütles: «Me vahetame need otsekohe rubladeks, sest siin ei saa grivnade eest enam midagi osta.»

Donetski ostukeskuste riiulitelt leiab valdavalt Vene kaupa. Kohalikes koolides on kasutusel Vene õpikud, kus Ukraina ajalugu enam ei õpetata.

Ukraina kanalite asemel on eetris Venemaa ja separatistide saated. Veebilehed on nüüd registreeritud .ru ja mitte .ua domeenis.

Ukraina keeles kõnelemine – mis kaks aastat tagasi endast riigikeelt kujutas – tekitab paljudes võõristust ning põhjustab pingeid.

Arvatavasti lähevad paljude inimeste ja ettevõtete maksud venemeelsetele võimudele.

Kõigile raskustele ja muutustele vaatamata on aga enamik miljonilinna elanikke viimase aasta jooksul koju tagasi pöördunud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles