Arstid: Giffordsi taastumine on ime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gabrielle Giffords koos oma abikaasa Mark Kelly'ga.
Gabrielle Giffords koos oma abikaasa Mark Kelly'ga. Foto: SCANPIX.

Arstid ütlevad 40-aastase demokraadist Arizona kongressiesindaja Gabrielle Giffordsi kohta, kes laupäeval pähe kuulitabamuse sai, et naise taastumine on ime.


Lisaks hämmastab neid taastumise tempo, Giffords on avanud silmad ning saab liigutada käsi ja jalgu.

Kolmapäeval intensiivravi palatis Giffordsi voodi kõrval viibinud kolleeg Debbie Wasserman Schultz räägib, kuidas ta paitas parasjagu oma haavatud sõbranna kätt ja rääkis sellest, kui vahva oleks taas koos kuhugi välja sööma minna. Või ühiselt New Hampshires suvepuhkust veeta.

«Ja sel hetkel märkasin ma, et ta hakkab silma lahti tegema,» ütles Wasserman Schultz reporteritele Washingtonis pärast Tucsoni rünnaku ohvrite mälestusteenistust. (Giffordsi teine silm oli sidemega kaetud.)

«Ja selle peale ütles arst: «Oi, te vist ei mõista, aga see on väga-väga suur samm edasi,» meenutas ta.

Relvastatud rünnakust, mille käigus sai surma kuus ja haavata kokku 14 inimest, on möödunud kuus päeva. Arstid on Giffordsi jõudsast paranemisest vaimustuses ja kinnitavad, et see on ime.

Kuigi kongressiliikme seisundit peetakse veel kriitiliseks, saab ta Arizona ülikooli haigla arstide sõnutsi teatud määral liigutada nii käsi kui jalgu. Naine reageerib korraldustele ja on avanud silmad kuni 15 minutiks.

«Imesid juhtub iga päev. Ja arstidena on meil kalduvus neid enda arvele kirjutada. Aga meditsiin on paljuski väljaspool meie kontrolli. Tark on see, kes imesid tunnistab,» ütles haigla neurokirurgia osakonna juhataja Michael Lemole.

Samal ajal palatis viibinud teine sõbranna rääkis omalt poolt, et kui ta Giffordsi silmi «pilkumas» nägi, ei tulnud talle hetkel pähegi, et seda polnud pärast traagilist õnnetust veel kordagi juhtunud.

Alles siis, kui Giffordsi abikaasa Mark Kelly toimuvast üliväga vaimustus ja voodi äärde tormas, sai ta aru, kui olulise sündmuse tunnistajaks ta oli.

«Mark ütles: Gabby, tee silmad lahti, tee silmad lahti... Ja siis ta avaski oma silmad ja oli ilmne, et ta üritas kogu jõust keskenduda ja see oli ta jaoks tohutu pingutus... Ja me kõik nutsime, kui meile jõudis kohale, kuivõrd oluline see hetk oli,» ütles ta.

Seejärel palus Kelly abikaasal pöidlaga märku anda, kas kõik on hästi.

«Aga pöidla asemel tõstis ta sõna otseses mõttes terve käe... see oli uskumatu. Ja siis ta sirutas käe mehe poole, puudutas teda ja üritas teda kallistada,» rääkis sõbranna.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles