Trichet ründab inflatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Jean Claude Trichet.
Euroopa Keskpanga president Jean Claude Trichet. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank võttis inflatsiooni suhtes karmima seisukoha, rõhutas intressimäära tõstmise võimalust ja andis eurole kriisi kiuste tõuke ülespoole.


Panga president Jean-Claude Trichet ütles eile, et ei ole ametlike laenuintresside tõstmist iial välistanud ning toonitas ühtlasi, et inflatsiooni vastu võitlemine ja eurotsooni pangandussüsteemi toestamine on «kaks erinevat asja».

Trichet’ poolt keskpanga nõukogu tänavuse avakoosoleku kiiluvees öeldud sõnad kõlavad olukorras, kui euroala inflatsioon detsembris ootamatult 2,2 protsenti üles põrutas.

See oli esimene kord enam kui kahe aasta jooksul, kui inflatsioonil õnnestus astuda üle keskpanga poolt seatud reeglist: aastane inflatsioon olgu «2 protsendi lähistel, kuid alla selle».

Trichet hoiatas, et inflatsioon võib järgnevate kuudega veelgi kasvada ja et keskpank võib oma inflatsiooniväljavaadet kergitada. Ta ütles, et keskpank tõstis intressimäärasid isegi 2008. aasta juulis – kui eurotsoonis oli majanduslangus ja Lehman Brothersi kokkuvarisemiseni oli jäänud vaid paar kuud.

Euro ronis keskpanga karmi hääletooni toetusel dollari suhtes 1,8 protsenti ülespoole. Panganõukogu liikmete närve paneb proovile ka eurotsooni majanduse jõuline, Saksamaa eestvedamisel toimuv üldine taastumine, mis ei näi väljagi tegevat Iiri, Kreeka ja Portugali võlakriisist. Pingeid lisab arenevate turgude kiirenev inflatsioon.

Lõuna-Korea tõstis eile ootamatult veerandi protsendi võrra baasintressimäära. President Lee Myung-bak on kuulutanud inflatsioonile, mida on toitnud toiduhindade järsk tõus maailmaturul, «halastamatu sõja».

Trichet' märkuste peale tõstsid turud intressimäära kergitamise eeldatava kuupäeva ettepoole, kuid mitte lähemale kui käesoleva aasta lõppu. Varem prognoositi seda sammu aastaks 2012.

Commerzbanki peaanalüütik Jörg Krämer ütles: «Ma ei usu sellist inflatsioonipuhangut, nagu aastal 2008.» (Siis jõudis inflatsioon 4 protsendi tasemeni.)

«Eurotsoon istub sügavaimas kriisis alates euro asutamisest,» ütles ta.

Trichet ütles, et inflatsiooni on üles surunud peamiselt energiahinnad ning et üldiselt usutakse siiani, et ta peaks aasta lõpuks järele andma ning jääma keskmises perspektiivis panga poolt eesmärgiks seatud piiridesse.

Ning sellest pank praegu oma poliitikas ka lähtub. Keskpanga baasintressimäär, mida juba 20 kuud järjest rekordiliselt madala 1 protsendi peal hoitakse, olevat jätkuvalt «kohane».

Samasuguseid sõnu inflatsiooni teatavast «jõnksust» kasutas Trichet viimati aasta 2008 alguses.

«Kui Trichet räägib jõnksust, siis tuleb meile kõigile meelde, et asi võib pikemaks venida,» ütles Barclays Capitali analüütik Julian Callow.

Juba enne eilset koosolekut oli Euroopa Keskpanka juhtide toon kimedam kui Ameerika ja Briti kolleegide oma, rõhutades inflatsiooniohtu, mis tuleneb intressimäärade liiga kauaks liiga madalale jätmisest.

Saksamaa kritiseerib Euroopa Keskpanka selle eest, et viimane eurotsooni võlakriisi kammitsemiseks riigivõlakirju kokku ostab. Analüütikud arvavad, et vähemalt osaliselt selgitab see, miks pank inflatsiooni karmilt käsile tahab võtta.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles