Aeg on investori parim sõber

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Postimees

Üks kolleeg paigutas selle sajandi alguses osa oma säästudest ühe meie panga kasvukontole. Kui suure summa ta sinna paigutas, ta enam isegi ei mäleta ning kuna tegemist on nii vana investeeringuga, ei ole tal millegipärast võimalik pangast ka algandmeid kätte saada. Talle anti ainult investeeringu kuuraportid alates 2011. aasta algusest ehk selle perioodi kohta, mil on Eestis kasutusel olnud euro. Selle viie aastaga on 4600 euro suurune investeering kasvanud 90 euro võrra, mis teeb selle aastaseks tootluseks 0,4 protsenti. Mage lugu: kasvufond on, aga kasvu ei kusagil.

Tihti on inimestel ettekujutus, et investeerides peaks raha kasvama kiiresti. Kui see nii oleks, siis võiksid kõik inimesed ainult investeerida ja palgatööl polekski vaja käia. 

Paraku ei käi asjad nii, et investeerid või hoiustad kuhugi ja siis võtad kümne aasta pärast kasu välja ning oledki rikas. Investeerimine vajab pidevat hoolt ning aega. Seda ka siis, kui investeeringud piirduvad vaid hoiustamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles