Mullu alustati eurorahastuse toel 1,08 miljardi euro väärtuses projekte

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Möödunud aasta lõpuks alustati euroraha toel 421 projekti elluviimisega, mille kogumaksumus oli 1,082 miljardit eurot. 

Tulemused selgusid rahandusministeeriumi Euroopa Komisjonile heakskiitmiseks esitatud ühtekuuluvuspoliitika fondide kasutamise aruandest eelmise aasta kohta. 

«Euroraha toel teeme investeeringuid, mis toetavad meie majanduskasvu ja teevad kõigi Eesti inimeste elu paremaks,» ütles rahandusminister Sven Sester pressiteates. «Möödunud aastal lõpetas Eesti olulisemad ettevalmistused selleks, et käimasoleva seitsmeaastase perioodi eurotoetused jõuaksid konkreetsetesse projektidesse.»

Põhiliselt rahvusvaheliselt kõrgetasemelise teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooniga tegelevatele Eesti ettevõttetele eraldati möödunud aastal tehnoloogia arenduskeskuste meetme kaudu kokku 38,9 miljonit eurot. Toetuse saajate hulgas on toidutehnoloogia, tarkvara ja materjalitehnika arenduskeskused. 

Mullu euroraha toel alustatud teede rekonstrueerimise ja ehituse projektide kogumaksumus oli 108,6 miljoni eurot, millest 45,7 miljonit eurot on ette nähtud Tallinna ringtee Väo-Jüri teelõigu rekonstrueerimiseks. Lisaks sellele saab Eesti Raudtee toetust 20,2 miljonit eurot Tallinna-Keila-Paldiski ja Keila-Riisipere raudtee kapitaalremondiks ning 21,2 miljonit eurot Tapa-Tartu raudtee rekonstrueerimiseks. Tallinna Lennujaam alustas mullu 35 miljoni eurose toetusega lennuliiklusala keskkonnaseisundi parendamise ja lennuohutuse suurendamise projekti.

Kuigi 2016. aastasse jääb avamiseks ligikaudu 16 protsenti meetme tegevustest, keskendutakse praegu juba eurotoetuste kasutamise sisulisele elluviimisele. Ühtlasi võib tänavust aastat pidada esimeseks aastaks, kui on võimalik teha järeldusi sellest, kuidas on liigutud seatud eesmärkide suunas.

Ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava alusel investeeritakse 2014–2020 perioodil 3,53 miljardit eurot eurotoetusi eelkõige tarka majanduskasvu, inimeste heaolusse ning töö- ja elukvaliteedi tõstmisesse. Rakenduskava rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist, Euroopa Sotsiaalfondist ning Ühtekuuluvusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles