Tööstusrevolutsioon kaotab piirid valge- ja sinikraede vahel (1)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Sisask
Urmo Sisask Foto: Margot Ots

Tööstusrevolutsioon nimega Industry 4.0 kaotab piirid valge- ja sinikraede vahel, ütles täna toimunud Industry 4.0 in Practice konverentsil Hyrles OÜ tegevjuht Urmo Sisask.

«Tööstus 4.0 kiire arengu valguses ei tohi unustada peamist, inimesi. Üks asi on puhas programm või lahendus, aga teine ja väga oluline faktor on töötajad. Inimeste ülesanded ja töökohustused muutuvad ning sellega seoses ka mõisted ja koolitusvajadused,» ütles Urmo Sisask.

Me ei räägi Industry 4.0 puhul Sisaski sõnul ainult masinatest ja seadmetest - nende taga on alati inimesed. Sisaski sõnul on mitmeid ettevõtteid, kes on soetanud väga kallid masinad, mis seisavad mitu kuud kuni aasta, sest ei leita inimest, kes sellega tööle hakkab.

«Kõige lihtsam on osta masin, aga inimene peab sellega midagi peale hakkama,» tõdes Sisask. Kui targad masinad ja robotid tulevad üha rohkem tööstuse juhtimisprotsessidesse, tõusevad keskmesse targad automatiseeritud töökohad.

»Ühel hetkel ei ole enam võimalik öelda, et meil on valgekraed, kes töötavad kontoris, ja sinikraed, kes on traditsiooniliselt füüsilise töö tegijad. Neljas tööstusrevolutsioon muudab selle vahe olematuks,» rääkis Sisask.  Füüsilise töö teevad ära masinad ja robotiseeritud töökohad muutuvad inimeste poolt juhitavateks süsteemideks.

Aastaks 2020 on PwC poolt Saksamaal läbi viidud uuringu järgi 80 protsenti tööstusettevõtetest digitaliseerinud oma väärtusahela. Uuring näitas, et igast kümnest ettevõttest kaheksa plaanib aastaks 2020 juurutada digilahendused kõigis oma äritegevuse võtmeküsimustes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles