Eesti ettevõte loobki Mauritiusele Aafrika peakontori

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erply äriarendusjuht Sander Sebastian Agur (tagaplaanil) ja tegevjuht Kristjan Hiiemaa.
Erply äriarendusjuht Sander Sebastian Agur (tagaplaanil) ja tegevjuht Kristjan Hiiemaa. Foto: Liis Treimann

Möödus vaid päev hirmkauge ja eksootilise Mauritiuse innovatsiooniministri koostööüleskutsest Eesti ettevõtetele asuda koos Aafrika IT-turgu vallutama ning juba otsustaski esimene firma oma piirkonna kontori sellele väikesaarele luua.

Sel nädalal Tallinna külastanud minister Etienne Sinatambou tegi nimelt üleeile Postimehe vahendusel siinsetele ärimeestele ettepaneku kasutada Mauritiust stardiplatvormina sisenemaks mandri tehnoloogiakonkurentsi.

«Olen kindel, et Eesti ja Mauritius võiksid olla väga head partnerid sisenemaks ühiselt Aafrika IT-turule. Mauritiusel on Eesti IT-ettevõtetele pakkuda palju eeliseid. Me oleme näiteks väga paljude Aafrika majandusblokkide liige, mille liikmesriikidega äri ajades oleme vabastatud liigsetest maksudest – tegemist on vabakaubandusega. Mida te ootate?!» ütles minister.

Ja see üleskutse ei jõudnud kurtide kõrvadeni. Juba samal päeval võttis Postimehelt saadud kontaktandmete abil otse ministriga ühendust äritarkvara tootja Erply, järgnes kolmetunnine kohtumine Tallinna vanalinnas ja koostöö saigi alguse.

«Läheme septembris külla ja presenteerima, kuidas kohalikud ettevõtted uut tehnoloogiat rakendades end teisele tasemele saavad tuua,» ütles Postimehele Erply äriarendusjuht Sander Sebastian Agur.

Veelgi enam, Erply otsustas kohtumise järel Mauritiusele luua Aafrika peakontori ja hakkab selle kaudu koostöös kohalike partneritega ehitama äri kogu mandril.

«Esmajoones aitame Mauritiuse väikese ja keskmise suurusega ettevõtetel kasutusele võtta tänapäevase mobiilse majandustarkvara ja loome otseselt ja kaudselt saareriiki töökohti. Eesmärk on koostöös valitsusega aidata ettevõtetel kasvada, andes neile tööriistad oma äri juhtimiseks ja luua pinnas iseseisvate noorte ettevõtjate tekkeks, kes ei looda mitte riigi abile, vaid iseenda ettevõtlikkusele,» selgitas Agur.

Mauritiusel on tema hinnangul väga hea ärikliima ja kaasaegse mõtlemisega juhid ning poliitiline stabiilsus: «Me aitame läänelike printsiipidega ja proovime kohalikele näidata, et igaühes on potentsiaali panustada oma riigi arengusse.»

Erply loob veebipõhist äritarkvara eelkõige jae- ja hulgimüüjatele. Ettevõtte peakontor asub New Yorgis ja allharud on Suurbritannias, Mehhikos, Austraalias, Kreekas, Kopenhaagenis, Eestis ja Poolas. Ettevõtte kliendid Eestis on näiteks ON/OFF, BonBon Lingerie ja BMW ning maailma mastaabis Elizabeth Arden, UNICEF, Walt Disney, The Athletes Foot ja The East India Company.

«Minister Sinatambou juhtimisel on Mauritius saanud väga hea internetiühenduse, mis võimaldab meil pilootprojektidega juba sel aastal alustada. Kui suudame Mauritiusest teha eduloo, siis võiks see nakatada ka teisi vähemarenenud Aafrika riike ja seeläbi suudab Erply anda väikese panuse regiooni arengusse,» lisas Sander Sebastian Agur.

Mauritius on saareriik India ookeanis, 900 kilomeetrit Madagaskarist idas. Lisaks Mauritiuse saarele kuulub riigile veel Rodriguese saar (560 km idas), Cargados Carajose saared (u 300 km põhjas) ja Agalega saared (1100 km põhjas).

Laiemalt on Mauritius tuntud eelkõige puhkuste sihtkohana, eelmisel aastal valiti see maailma parimaks paigaks veetmaks mesinädalaid. Riigi 2000-ruutkilomeetrisel pinnal elab 1,2 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles