USA üks rikkaimaid naisi laostus vaid aastaga (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theranose asutaja ja juht Elizabeth Holmes
Theranose asutaja ja juht Elizabeth Holmes Foto: SCANPIX

USA ärilehe Forbes hinnangul on tervishoiuettevõtte Theranos asutaja ja tegevjuhi Elizabeth Holmesi varandus vähenenud aastaga 4,5 miljardilt dollarilt nulli lähedale.
 

Holmes asutas Theranose 2003. aastal, eesmärgiga pakkuda täiesti uudseid vereanalüüsimeetodeid. Praeguseks on Wall Street Journali andmetel aga selgunud, et ettevõtte testimisseadmed on vigased ja nende tulemused ebatäpsed.

Ettevõte on praegu kriminaaluurimise all, samuti on ettevõtte tegevused mitme teise riigiameti luubi all. Näiteks on oma juurdluse algatanud USA riiklik väärtpaberite ja börsikomisjon, USA riiklik toidu- ja ravimiamet ning Arizona ja Pennsylvania osariikide tervishoiuametid.

Kui veel eelmisel aastal nimetas Forbes Holmesi USA kõige rikkamaks ise oma varanduse teeninud naiseks, siis praeguseks on Theranost tabanud kriminaalsüüdistused pühkinud ärilehe hinnangul pea 90 protsenti ettevõtte väärtusest ning koos sellega on kadunud ka Holmesi varandus.

Viimases rahastusvoorus hindasid investorid Theranose väärtuse 9 miljardile dollarile. Holmes omab ettevõttest 50 protsenti, mis tegi tema varanduse hinnanguliseks väärtuseks veel mullu 4,5 miljardit dollarit. Forbesi analüüsi järgi on erakätes tervishoiuettevõtte väärtuseks peale skandaali lahvatamist aga vaid 800 miljonit dollarit.

«Nii madala hinnangu puhul pole Holmesi aktsiatel pea mitte mingit väärtust,» väitis Forbes.

Nimelt on teist poolt Theranosest omavate investorite käes spetsiifilised eelisaktsiad, mis tähendab, et ettevõtte rahaks tegemisel saavad nad raha kätte enne Holmesi, kelle käes on tavaaktsiad.

«Meil küll ei ole infot Theranose rahaks tegemise plaanide kohta, kuid kui see juhtuks, saaks osalenud eelisaktsiatega investorid oma raha tagasi ning veidi veel juurde, enne kui Holmes ühte sentigi näeks,» selgitas ärileht.

Theranose kõneisik nimetas Forbesi väiteid alusetuteks spekulatsioonideks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles