SEB ja Swedbank on valmis väikestele kütusemüüjatele garantiisid andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT02: KÄRKNA KÜTUSEBAAS :TARTU, EESTI, 22SEP08 -  
Pildil Tartu Terminaal AS Kärkna kütusebaasi mahutid.
pm/Foto PRIIT MÜRK POSTIMEES
TRT02: KÄRKNA KÜTUSEBAAS :TARTU, EESTI, 22SEP08 - Pildil Tartu Terminaal AS Kärkna kütusebaasi mahutid. pm/Foto PRIIT MÜRK POSTIMEES Foto: PRIIT MÜRK/PM/SCANPIX BALTICS

Nii Swedbank kui SEB kinnitavad, et on valmis väikestele ausatele tanklatele 100 000-eurost garantiid andma, kui riik sellist tagatist kütusemüüjatelt nõudma hakkab.

Sampo Pank märkis samas, et on oht, et mõni ettevõte taolist garantiid pankadelt ei saa. «Riigi poolt kehtestatavad täiendavad tagatisnõuded ei muuda pankade riskihindamise mudeleid. Kui kütusemüügi firma finantsseis ei luba kohustuste mahtu suurendada, siis seda suurendada ei saa,» ütles BNS-ile Sampo Panga ettevõtete panganduse direktor Indrek Puskar.

Swedbank teatas, et on valmis kütuseäris tegutsevatele läbipaistvatele ettevõtetele garantiisid väljastama ja pank toetab plaani korrastada kütusemüüjate turgu.  

Swedbanki kütuse sektori juhi Marek Tiiveli sõnul ei pea muret tundma ka väikeettevõtted või väikesed tanklad. «Kui tegu on korrektse ettevõttega, siis ei ole meie poolt garantii saamisel mingeid takistusi,» märkis Tiivel.

SEB Panga pressiesindaja Silver Vohu ütles BNS-ile, et kütusemüüjatest panga kliendid, kellega on pangal tihedam laenusuhe, saavad kindlasti selle garantii. Ka väikeste kütusemüüjatega ei tohiks Vohu sõnul probleeme olla, vähemalt SEB panga klientide osas. Vohu tunnistas, et võib olla ka erandeid nende väiketanklate seas, kellega SEB pole kokku puutunud.

Vohu tõi näite, et SEB panga ühel väiksemal kütusemüüjast kliendil on käivet 150 000 eurot aastas.

Riigikogu rahanduskomisjon on välja töötanud seaduseelnõu kütuse maksupettuste vähendamiseks – plaan on hakata nõudma majandusregistrisse vedelkütusega tegelemise registreeringu saamiseks vähemalt 100 000-eurost tagatist.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles neljapäeval, et see võib olla ka pangagarantii, mille teenindamise kulu on aastas 10 ja enam korda väiksem 100 000-st eurost.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi registri andmetel on praegu Eestis üle 300 ettevõtte, kellel on õigus tegeleda vedelkütuse müügiga.

Juhul kui samale hulgale ettevõtetele peaksid pangad garantiisid andma, tähendab see rahalises mahus ligi 30 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles