Bussijuhid ei nõustu tööandja palgapakkumisega ja plaanivad aktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Bussijuhtide ametiühing lükkas pärast pool aastat kestnud palgaläbirääkimisi tagasi tööandjate pakkumise 18-protsendiliseks töötasu tõusuks kolme aasta jooksul, mille katteks soovis tööandja vähendada kahe päeva võrra puhkust; ametiühing kavandab aktsioone.

«Oleme valmis vastu võtma palganumbri, aga kindlasti välistame selle, et peame puhkust tagasi andma. See pole läbirääkimiste ajal kunagi teemaks olnud ja see on selgelt otsitud põhjus. Puhkuste kärpimine pole see koht, kust peaks tulema palgatõus,» ütles Eesti Transpordi Ametiühingu (ETTA) bussijuhtide sektsiooni koordinaator Aare Kübarsepp BNS-ile.

Seetõttu on läbirääkimised Kübarsepa sõnul taaskord liiva jooksnud ja lahendust ei paista. «Meile juba öeldi, et pole mõtet kokku saada, kuna tööandjad oma positsioonist ei tagane. Läbirääkimised on takerdanud ja ilmselt alustame lähiajal aktsioonidega,» ütles ta.

«Palga suurenemine peab tulema selle pealt, et tehakse liinikonkursitel mõistlikke pakkumisi. Ja on ka näha, et need hanked lähevad tegelikult odavamaks, aga viimase poole aasta jooksul käib üks kisma, kus bussifirmad tambitavad raha vaidlemise peale mutta ja tulemust ei ole. See on tsirkus,» rääkis Kübarsepp.

Tööandjad, keda esindab autoettevõtete liit, tulid eelmisel nädalal välja pakkumisega tõsta bussijuhtide palka kolme aasta jooksul 18-protsenti ja selle katteks puhkuse vähendamist kahe päeva võrra.

Liidu esimees Villem Tori ütles BNS-ile, et see oli maksimum, mis vedajatel oli võimalik pakkuda. «Pakkusime ka välja, et rahalist katet oleks võimalik kahes osas saada.Kuna praegu on juhtidel väga pikk puhkus, siis pakkusime võimaluse kolme aasta peale seda vähendada kahe päeva võrra 35 päevalt 33-le,» sõnas Tori.

Varem on bussijuhid kuupalga osas taotlenud palgatõusu tänaselt 800-lt 900 eurole ja tunnipalgaks neli eurot.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles