Swedbanki pensionifondid sooviks osta riigifirmade võlakirju (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joel Urbel/SAKALA

Swedbank Eesti ootab riigifirmade ja nende võlakirjade Tallinna börsile viimist, et panga pensionifondidel tekiks võimalus Eesti riigiettevõtete võlakirjadesse investeerida, mis võimaldaks investeeringuid siinsesse majandusse märkimisväärselt kasvatada.

Swedbank Investeerimisfondid ASi juhatuse esimees Kristjan Tamla ütles BNSile, et kuna Balti börsiettevõtete vabalt kaubeldavate aktsiate väärtus on täna üle 2,5 korra väiksem kui pensionifondide maht ning viimaste aastate jooksul on finantsturgudelt laenukapitali kaasanud vaid kaks riigiettevõtet, tuleks tõsiselt kaaluda riigiettevõtete börsile viimist ja nende võlakapitali kaasamist kodumaiselt võlakirjaturult.

«Need sammud võimaldaksid pensionifondide juba suurenenud investeeringuid Eesti majandusse veelgi kasvatada,» märkis Tamla, lisades, et Swedbank investeeris möödunud aastal kohalikule turule üle 40 miljoni euro. «Saavutamaks pensionifondide senisest veelgi suuremaid kodumaiseid investeeringuid, tuleks järgmise sammuna aktiivselt töötada investeerimisvõimaluste laiendamisega.»

Tamla tõi ka välja, et liiga väike konkurents pensionifondide turul pole Swedbanki huvides. «Sageli kehtib seaduspära, et mida väiksemaks konkurents mis tahes sektoris jääb, seda suurem on tõenäosus, et seda sektorit hakatakse täiendavate regulatsioonidega piirama,» rääkis ta.

Lisaks märkis juhatuse esimees, et fondide läbipaistvus ehk tootluse ja teenustasude vahekorda peaks tulevikus olema klientide jaoks piisavalt kõrge. «Samas tuleb arvestada, milline on erinevate meetmetega kaasnev administratiivse koormuse suurenemine fondivalitsejale. Fondivalitsejate kiiresti kasvavat administratiivset koormust ja sellega seotud kulusid tuleks vaadata kontekstis, kus soovitakse pensionifondide madalamaid tasusid.»

Samas ütles Tamla, et nende jaoks on oluline, et ühtegi ettepanekut või seisukohta pensionisüsteemi muutmiseks ei vaadataks iseseisvana, vaid analüüsitaks läbi nende mõju ka laiemalt.

Rahandusminister Sven Sester ütles eile BNSile, et tema toetab teise samba pensionifondide investeeringuid Eesti majandusse, mille tarvis kaalutakse Eesti riigi omanduses olevate ettevõtete võlakirjade Eestis emiteerimist ja aktsiapositsioonide turule toomist.

«Toetan täielikult seda, et pensionifondide investeeringud tuleksid Eestisse. Ma arvan, et kõige paremaks meetmeks on siinkohal võimalike riigi finantsinstrumentide turule toomine,» ütles Sester pärast ümarlauda, kus arutati pensionifondide rolli üle Eesti majanduses.

Esmaspäeval rahandusministeeriumis toimunud pensionifondide teemalisel ümarlaual osalesid teise samba fondivalitsejad, FinanceEstonia, finantsinspektsiooni, teenusmajanduse koja, Eesti panga, tööandjate keskliidu ning EVEA esindajad - kokku 35 inimest.

Allikas: BNS

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles