Island ei taha enam välisinvestorite raha

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The governor of the central bank of Iceland, Mar Gudmundsson, poses for a picture at the central bank in Reykjavik, Iceland, May 23, 2016. REUTERS/Gwladys Fouche
The governor of the central bank of Iceland, Mar Gudmundsson, poses for a picture at the central bank in Reykjavik, Iceland, May 23, 2016. REUTERS/Gwladys Fouche Foto: STAFF/REUTERS

Kui seni on Island viimasel üheksal aastal hoidnud välisinvesteeringud kohalikul finantsturul vägisi kinni, siis nüüd on toimumas vastupidine – riik soovib hoida välisinvesteeringud riigist eemal.

22. mail võeti vastu seadus, mille kohaselt tehakse riigi võlakirjade välisinvestorites omanikele ettepanek, kas müüa need ebasoodsa kursiga (võlakirjad on noteeritud Islandi kroonides ja nende väärtus on kokku 2,3 miljardit dollarit) või hoida nende lunastamisest saadud raha madala intressiga hoiustena, kirjutab The Wall Street Journal.

«Me ei taha raha,» ütles Islandi keskpanga juht Mar Gudmundsson. «Need on jäägid eelmisest buumist ja krahhist, aga me ei hakka neid vigu kordama,» lisas ta.

Islandist sai finantsalkeemia sünonüüm pärast seda, kui pangad paisusid, laenates võlakirjaturult ja pakkudes hoiustele kõrgeid intressimäärasid. Süsteem kukkus kokku 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles