Sesteri hinnangul võiksid pensionifondid investeerida riigifirmadesse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester.
Sven Sester. Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister Sven Sester toetab teise samba pensionifondide investeeringuid Eesti majandusse, mille tarvis kaalutakse Eesti riigi omanduses olevate ettevõtete võlakirjade Eestis emiteerimist ja aktsiapositsioonide turule toomist.

"Toetan täielikult seda, et pensionifondide investeeringud tuleksid Eestisse. Ma arvan, et kõige paremaks meetmeks on siinkohal võimalike riigi finantsinstrumentide turule toomine," ütles Sester BNS-ile pärast ümarlauda, kus arutati pensionifondide rolli üle Eesti majanduses.

Ta lisas, et ümarlaual osalenud fondivalitsejad ootavad riigilt võimalikke võlakirjaemissioone ja aktsiapositsioonide turule toomist. "Mina rahandusministrina seda täielikult jagan. Usun, et seda tuleb teha koostöös erakapitaliga ja riigikapitaliga," lisas Sester.

Lisaks Eestisse investeerimisele, tõi Sester välja, et teise samba pensionifondide turul on konkurents koondumas, mis võib vähendada valikuvõimalusi ja mõjutada tasusid. "Oleme olukorras, kus meil on sisuliselt neli fondivalitsejat. Peame üle vaatama, kuidas soodustada konkurentsi ja vähendada barjääre. Mida suurem on konkurents, seda suurem võimalus on pensionikogujal teha õigeid ja kasumlikke otsuseid," märkis rahandusminister.

Kolmanda olulise teemana tõstatas Sester pensionifondide läbipaistvuse. Ta rääkis, et pensionikoguja peab tulevikus paremini aru saama, missugune on tema investeeritud raha ja tasude vahekord. "See peab olema läbipaistev ja mõistetav, et inimesed saaksid raportist aru, kas samba tootlus ja tasud vastavad neile eesmärkidele, mis alguses seati."

Rahandusministri sõnul tuleks üle vaadata ka pensionifondide valitsemistasud. "Esmaspäevasel kohtumisel oli laua peal nii haldustasude tõstmine kui ka langetamine. Käis läbi ka seisukoht, et fondide valitsemistasud peavad olema selges korrelatsioonis tootlusega," ütles Sester.

Küsimuse peale, et mis on rahandusministeeriumi esimesed konkreetsemad ettepanekud ja sammud, kuidas pensionifondide seadust muuta, vastas Sester, et vastav seadus on praegu väljatöötamisel ja jõuab valitsuse lauale tõenäoliselt augustiks.

"Tänane kohtumine ei olnud lõpufaas, vaid see oli üks vaheetapp. Kõigi turu osapooltega jätkatakse arutelusid ja seega on praegu veel ennatlik öelda, missuguseks kujunevad konkurents, valitsemistasud, läbipaistvus ja pensionifondide investeerimise võimalused Eestisse," rääkis Sester.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles