Riigi eelarvet suhkru- ja rasvamaksust ei plaanita täita (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: xposurephotos.com

Tööandjate keskliidu teatel lubas peaminister Taavi Rõivas kohtumisel liidu liikmetega, et valitsus ei hakka riigieelarvet täitma kaudsete maksudega, nagu suhkru- ja rasvamaks.

Küsimustele vastates ütles Rõivas, et kaudseid makse, nagu rasva- ja suhkrumaks, ei tule. «Terviseedendajad tõstavad seda teemat pidevalt lauale ning ühe võimaliku katteallikana oli suhkrumaks tõesti arutlusel ka riigieelarve koostamisel, kuid see idee sai kohe laualt maha võetud. Valitsusel ei ole mingit plaani kehtestada suhkru- ega rasvamaksu,» ütles Rõivas pressiteate vahendusel.

Sotsiaalministeeriumi juhitud töörühm kaalub toitumise rohelises raamatus muuhulgas lisamaksustada toidugruppi, kuhu kuuluvad näiteks karastusjoogid ja alkohoolsed joogid, või toiduainetes sisalduvaid aineid, nagu näiteks suhkrut ja teatud rasvhappeid. Samas tuuakse välja risk, et teatud toitude maksustamisel asendatakse need tooted samalaadse, mitte maksustatud toidu koostisosaga, näiteks maksustatud suhkur asendatakse magusainega.

Töörühm on toonud toidu maksustamisel peamise eesmärgina välja selle, et see on efektiivseim viis suunata toidukäitlejaid vähendama suhkrusisaldust valitud toidugrupis, mis ei ületaks seatud kriteeriumit lisatud suhkrute osas.

Sotsiaalministeerium töötab praegu läbi erinevaid töörühmalt saadud ettepanekuid ning toitumise ja liikumise roheline raamat soovitakse avalikule konsultatsioonile esitada teisel poolaastal; peale avalikku konsultatsiooni on see valmis valitsusele esitamiseks.

Allikas: BNS

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles