Euroliit lubab Soome suurkoondamistele õla alla panna

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahandusminister Alexander Stubb (vasakul)
Soome rahandusminister Alexander Stubb (vasakul) Foto: ERIC VIDAL/REUTERS

Oma neljapäevasel visiidil Helsingisse ütles Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis, et Euroopa Liit saaks Soomet aidata Microsofti ja Talvivaara suurkoondamiste tagajärgedega toimetulemisel.

Nimelt pidas Dombrovskis silmas, et Soome võiks kaaluda rahalise toetuse taotlemist Euroopa Globariseerumisega Kohanemise Fondilt (EGF) nende 1350 inimese jaoks, keda Microsoft Soomes koondab, vahendab Yle.

Euroopa Komisjoni euro ja sotsiaalse dialoogi volinik kohtus Soome rahandusministri Alexander Stubbiga, arutamaks Soome majanduse hetkeseisu ja lähiajal nii Microsoftis kui riigile kuuluva Talvivaara kaevanduse koondamisi. Nii Microsoft kui Talvivaara andsid teada oma suurkoondamistest kolmapäeval.

Dumbrovskise sõnul võiks EL Soomet aidata läbi hädaolukorra leevendamiseks rahastust läbi EGFi, mis lood kümmekond aastat tagasi eesmärgiga leevendada selliste koondamiste tagajärgi, mis on tingitud maailmamajanduse strukturaalsetest muutustest. Ta rõhutas, et iseäranis on fond loodud eesmärgiga aidata leida äsja töökaotanutel uus töö.

Ka lisas ta, et Microsofti otsus sulgeda täielikult oma tootearendusele keskendunud tehas Soomes on väga selge märk sellest, et Soome peab väga kiiresti astuma otsustavad sammud oma konkurentsivõime suurendamiseks. «Soome peab parandama oma ärikeskkonda selliselt, et välisinvestorid tahaksid riiki investeerida ning see omakorda toetaks juba oluliselt majanduse taastumist,» ütles Dombrovskis.

Euroopa Komisjoni seisukoht on, et vaatamata lähiajal eesseisvatele suurkondamistele, hakkab Soome majandus kosuma ning selleks aastaks prognoosib Komisjon Soomele 0,5-protsendilist majanduskasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles