Saudid on naftasõda võitmas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta
Nafta Foto: SCANPIX

Saudi Araabia on teiste naftakartelli OPEC liikmetega võidelnud naftahinna langusest saati kaks aastat tagasi. Järgmisel nädalal Viinis toimuval OPECi kohtumisel võivad nad öelda, et strateegia on osutunud edukaks.

Kallimaid naftatootjaid lämmatades on saudid suutnud nafta ületootmist kõvasti vähenddada ning see on toorme hinna üle 50 dollari tõstnud, kirjutab Bloomberg.

«See ei tundu võiduna, vaadates aega, kui naftabarrel oli sada dollarit, aga saudide strateegia töötab, kuna paljudes kohtades tootmine väheneb ning hinnad ronivad kõrgemale,» ütles Citigroup'i energiaturu uurimise juht Seth Kleinman.

Madalamad hinnad mõjutavad tootmist nii USAs kui Nigeerias. Analüütikute hinnangul liigutab see nõudluse ja pakkumise taas tasakaalu.

Väljaspool OPECi riike on nafta tootmine teinud läbi suurima kukkumise aastast 1992. USA naftatootmine on langenud 11 nädalat järjest ning on sel aastal olnud keskmiselt 8,5 protsenti madalam kui mullu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles