UniCredit: Euroala võlakriis Eesti majanduskasvu ei pärsi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroväitlust Tallinnas Ahhaa-keskuses ümbritses temaatiline näitus. Taamal esineb Eesti Panga asepresident Märten Ross.
Euroväitlust Tallinnas Ahhaa-keskuses ümbritses temaatiline näitus. Taamal esineb Eesti Panga asepresident Märten Ross. Foto: Liis Treimann

UniCredit panga 2011. aasta majandusprognoosi kohaselt on Lõuna-Euroopa riikide võlakriis jätkuvalt rahaturgude mureallikaks, kuid sellest tulenevad riskid on hallatavad ning ei tohiks otseselt takistada Kesk-ja Ida-Euroopa majanduste taastumist.


«Üksnes 3,3 protsenti regiooni [Kesk- ja Ida-Euroopa] ekspordist on suunatud võlakriisiga vaevlevatesse riikidesse ning olulised investeeringud Kesk- ja Ida-Euroopa regiooni tulevad Saksamaalt, Austriast ja Eesti puhul Skandinaaviast,» ütles UniCredit Banki pressiteates panga Eesti filiaali juht Taavi Laur.

«Eile saime teada, et Eesti eksport on ajaloolisel rekordtasemel ning kaks olulisemat eksportturgu on Rootsi ja Venemaa,» lisas Laur. «Riskide hajutamiseks on hädavajalik leida sihtturge ka Kesk-Euroopast. Saksamaa ja Austria tugevad majandused pakuvad praegu selleks häid võimalusi.»

UniCredit prognoosib Kesk-ja Ida-Euroopale selleks aastaks 3,8-protsendist majanduskasvu. Eriti muljetavaldavalt on taastumas Eesti, Türgi, Poola ja Tšehhi majandused.

Keskmine eelarve puudujääk Kesk- ja Ida-Euroopas langeb UniCrediti prognoosi kohaselt eelmise aasta 5,4 protsendilt tänavu 4,7 protsendini. Riikide välisvõlg aastal 2011 tõenäoliselt suureneb, kuid see ei ületa 40 protsenti SKTst.

Tööpuudus on nüüdseks läbinud oma kõrgtaseme ning ennekõike tänu tööstussektori tugevale taastumisele ollakse loomas ka uusi töökohti.

Majanduskriis seadis Kesk- ja Ida-Euroopa riikide senise majandusmudeli küsimärgi alla ning on selge, et regioon ei saa finants-ja võlakriisi tõttu rajada edasist kasvu odava kapitali sissevoolule, märgib UniCredit.

Suure tõenäosusega ei võeta panga hinnangul euroalasse uusi liikmesriike enne 2015 aastat.

UniCredit on enda sõnul Kesk-ja Ida Euroopa suurim pangandusvõrk, millel on regioonis enam kui 3900 filiaali. Kogu maailmas on UniCredit esindatud ligi 50 riigis. 2010. aasta oktoobri lõpus oli pangal 9600 harukontorit ja enam kui 161000 töötajat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles