Hiina eitab süüd Renault’ skandaalis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renault.
Renault. Foto: SCANPIX

Renault’ tööstusspionaaži-skandaalist pidi eile äärepealt diplomaatiline tüli tõusma. Nimelt andis Hiina jõulise vastulöögi väidetele, et varastatud informatsiooni sihtjaamaks olid nemad.


«Need süüdistused on alusetud ja vastutustundetud ning Hiina pool ei saa nendega nõustuda,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei.

Kuigi olukorraga tuttavad isikud väidavad, et firmasisese juurdluse käigus on tuvastatud seos vähemalt ühe Hiina firmaga – võimalik, et isegi riigifirmaga – tõttas Pariis selgitama, et ei ole ametlikke süüdistusi esitanud.

Eelarveminister François Baroin ütles raadiojaama Europe 1 vahendusel vastuseks Hiina vihapurskele, et «tänase seisuga ei ole Prantsusmaa ega Prantsuse valitsus ühegi välisriigi suhtes ametlikku süüdistust esitanud. Uurimine käib. Renault on langenud majandusluure ohvriks.»

Prantsuse valitsus ei soovi pahandada Pekingit, olles teadlik sellest, et kuigi pikaajalised pinged Tiibeti pärast paar kuud tagasi Hiina presidendi Hu Jintao ülimalt sümboolse visiidiga lahendati, ei ole suhete rikkumiseks palju vaja.

Hiina toetus on president Nicolas Sarkozyle aga eluliselt oluline, kuna tal on ambitsioonikad plaanid G20 eesistujamaana rahvusvahelist rahandussüsteemi reformida.

Samas kahtlused eile aina süvenesid. Üha rohkem märke näitab sellele, et Renault’ elektriautode programmist on tõesti ebaseaduslikult infot ammutatud.

Luureteenistuse esialgse raporti järgi on üha enam alust eeldada, et terve rea keerukate maksete taha olid Hiina ettevõtted.

Vastavalt Renault' oma uurimistele tehti maksed Shanghai ja Malta kontode kaudu isikutele Šveitsis ja Liechtensteinis.

Samal ajal otsustas üks kolmest kahtlusalusest juhtivtöötajast rääkima hakata. Ta eitas seotust «rahvusvahelise organiseeritud tööstusspionaaži võrgustikuga» - nagu Renault seda nimetab.

30 aastat Renault's töötanud Michel Balthazard ütles pärast kohtumist firma juhatusega, et tegemist on tema au ja väärikuse vastu suunatud rünnakuga.

«Renault süüdistab mind väga tõsistes asjades, mida ma täielikult eitan,» ütles Balthazard, kes istub samas juhtimisalases komitees Renault-Nissani tegevjuhi Carlos Ghosniga.

Renault kutsus eile välja kõik kolm kahtlusalust, et neile süüdistused teatavaks teha. Ilmselt vallandatakse nad veel selle nädala jooksul.

Renault esitab täna ametliku kaebuse, mille alusel käivitub prokuratuuri ja luureteenistuse ametlik uurimine.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles