Endise hansapankuri firma plaanib tänavu toota ühe moodulmaja nädalas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodasema juhatuse liikme Taavi Jakobsoni sõnul võib maja hinnataseme poolest võrrelda Tesla elektriautoga.
Kodasema juhatuse liikme Taavi Jakobsoni sõnul võib maja hinnataseme poolest võrrelda Tesla elektriautoga. Foto: Eero Vabamägi

Moodulmajasid arendaval ja tootval Kodasema OÜ-l on plaanis toota esialgu üks moodulmaja nädalas, esimesed moodulid valmistab ettevõte koolimajale.

«Tootmine on käivitunud, esimesed lepingud on tehtud - kolm koda lähevad ühe koolimaja juurde lisaklassideks,» ütles Kodasema tegevjuht Taavi Jakobson BNS-ile.

Esimeste moodulmajade ehitamine võtab Jakobsoni sõnul veidi kauem aega, kuid tänavu võiks keskmiselt toota ühe maja nädalas. «Tänavu võiks 30 koda kokku tulla,» lisas ta.

Jakobsoni sõnul läheb enamus tänavusest 30 kojast müüki Eestis. «Esialgu peamiselt Eestis, eesmärk on siin Eestis meie kontseptsioon tööle saada ja siis välismaale laieneda,» märkis ta.

Ühe spetsiifilise valdkonnana on Kodasema võtnud käsile koolidele lisaruumide pakkumise. «Koolid on meie tähelepanuks kahel põhjusel, esiteks on demograafiast tingitult teatud Eesti koolidel hetkel ruumidest puudus, kuid kümne aasta pärast jälle vajadus väheneb, seetõttu on meie pakutav poolajutised ja liigutatavad kojad hea lahendus,» märkis Jakobson. Pärast vajaduse muutumist saab kojad ümber muuta näiteks vanadekodu, noortekeskuse või millegi muu tarbeks.

Teiseks on Jakobsoni sõnul koolides suureks probleemiks õhu, valguse ja helikvaliteet. «Klassiruumid muutuvad tunni lõpuks umbeseks, mistõttu laste õppimisvõime langeb. Kui õppimisvõime langes 15 protsenti, siis jääb õpilasel sisuliselt aasta aega koolis käimata,» märkis Jakobson. Kodasema loodavates moodulmajades saab jakobsoni sõnul õhu ja valguse kvaliteeti sobivalt reguleerida.

Kodasema teeb umbes 25-ruutmeetrise põrandapinnaga ja nelja meetri kõrguseid moodulmajasid. Märtsis teatas ettevõte, et kavatseb vähendada maja pindala 20 ruutmeetri peale, et see vastaks Eestis ilma ehitusloata püstitava hoone nõudmistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles