Eestisse maasikaid korjama (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Varem läksid noored eestlased Soome maasikaid korjama, viimastel aastatel võib hea korjaja selle tööga vähemalt keskmist palka teenida Eestiski. Maa Elu uuris maasikakasvatajatelt, kui palju nad korjajale maksavad.

Õpetajana töötades teadsin mitut kolleegi, kes suvel läksid lisa teenima Soome, sest Eesti palgaga oli neil raske peret toita. Mitu keskealist naisõpetajat käis Soomes maasikaid korjamas ning lubas endale pärast kas mõne väikese reisi või siis lastele midagi, mida pedagoogipalk kümme aastat tagasi ei võimaldanud. Enam nii suurt vahet palgas pole ja maasikaid käivad korjamas Soomes veel vaid noored. Tööinimesel ei tasu see ära, sest töö on raske ja tervis pannakse proovile.

Hea sõber ja pikaaegne kolleeg, kes proovis eelmisel aastal ühes Harjumaa edukas maasikatalus marju korjata, oli üllatunud, et korjaja võib Eestis üsna hästi teenida. Asjatundmatule teadmiseks: maasikakorjamine pole nii lihtne, et kummardad ja haarad marju, vaid seal on reeglid, kuidas korjata. Kui saad selgeks, läheb korjamine ludinal. Kogenud korjaja saab algajaga võrreldes kaks korda kiiremini nõud ja kastid täis.

Käbedad korjajad – enamasti 30–50aastased naised, kes tundsid õiget korjamistehnikat ning korjasid kiiresti ja vilunult, teenisid jutu järgi päevas isegi 70–100 eurot. Kas see on tõsi? Võib-olla tõesti, sest sõber korjas algaja korjajana esimesel päeval Tallinna külje all asuvas talus kohe üle 70 kilo, hommiku kella poole kaheksast kuni kella kaheni pärastlõunal, ja teenis päeva eest ligi 40 eurot. Ta polnud elus enne nii maasikarohket põldu näinud. Kui aga iga päev käia, siis kiirelt arvutades saaks nõrk korjaja kümne päevaga 400 eurot, tugev aga 700–1000 eurot. Arvutades teeb see maasikakorjaja töötasuks 50 senti kilo pealt.

Kas 50 senti kilost ongi levinud taks? Asja uurides sain teada, et võib teenida ka natuke vähem või siis rohkem.

Harku vallas korjajaid jagub

Harjumaal Harku vallas asuva Rabakivi talu (vt www.tabasalumaasikad.ee) omanik Tiit Kaareste maksab tasu 50 senti korjatud kilo pealt. Tööpäev kestab tema sõnul kolm kuni seitse tundi, tavaliselt viis tundi. Päevakogus sõltub korjaja võimekusest, tööpäeva pikkusest ja muudest asjadest.

Tiit Kaareste tunnistab, et neil on enamik tööjõudu suveks juba olemas, aga üksikuid vabu kohti leidub. Heameelt teeb, et nemad ei pea tikutulega korjajaid otsima, vaid leiavad inimesed ise interneti, sotsiaalmeedia ja suust suhu leviva info abil. Ilmselt on maasikatallu tööjõudu hulga kergem leida, kuna asutakse Tallinna lähedal.

Rehe talu sõidab töötajale vastu

50 senti kilost maksab korjajale ka Harjumaa Rehe talu ehk Talumaasikad OÜ (vt www.talumaasikad.ee ) juht Lauri Ulm. Vihmase ilma või väiksemate marjade korral töötasu tõstetakse. Maasikaid on tema vanaisa ostetud talus kasvatatud nüüdseks kakskümmend aastat ning töötajaid leitakse Tallinnast ja Sauelt. Kuidas nad korjajaid leiavad?

„Praegu kogume internetis kontakte, et kes on valmis maasikaid korjama tulema. Kuu lõpus ja järgmise kuu alguses hakkame töökohti täitma. Tööjõu leiame põhiliselt Sauelt ja Tallinnast, kuna oleme valmis ise inimestele sinna järele minema. Osa töötajaist käib ise jalgrattaga.” Tööpäev kestab kella kaheksast kuni kaheni, kuid kõige saagikamatel päevadel tuleb ka kauem noppida.

Harjumaa kaugemas otsas, Kose vallas asuva Laastu talu OÜ juhataja Mihkel Loorits (http://www.magusmari.ee) ütleb, et tema ootab ja vajab tööjõudu väga ka sel suvel. Tööle ihkavad tema sõnul kangesti 13aastased, aga seda ei soosi riiklik regulatsioon. Elu on Mihkel Looritsale näidanud, et hoolimata sellest, et töötajate otsinguid alustatakse juba varakevadel ning isegi talvel, saabub põllule väike protsent kokkulepitust. Sel aastal on nad kasutanud ka töötukassa abi.

Makstakse isegi tunnipalka

Tasu osas Laastu talu täpset summat välja tuua ei saa, sest vahel kasutatakse teistsugust taktikat. „Keskmine tasu on varieeruv. Eri istandustes on eri töökord, mis mõjutab kilopõhist tasustamist ja paljud nagu meiegi on üle läinud lavakorjele, kus tasutakse tunnipõhiselt ning korjamine nõuab vähem füüsilist pingutust. Töötasu sõltub ka korjaja näppude nobedusest ning kuhu ta selle maasika paneb – kas suhu või kasti,” selgitab Mihkel Loorits. Laastu talus on mõlemad variandid korjajatele olemas – nii lavakorje kui ka käsitsi korjamine. Käsitsi korjates on tasu 50 senti kilost, mis tublisti motiveerib kiiret korjajat.

Korjan ise endale maasikad

Mitmed Eesti marjakasvatajad pakuvad välismaa eeskujul inimesele võimalust ise endale talvevaru korjata. Puhtad, magusad, oma käega korjatud marjad, värske õhk, väike füüsiline pingutus – meeldiv ja kasulik korraga.

Kose valla Laastu talu OÜ juhataja Mihkel Loorits märgib, et endale korjamine kogub populaarsust. „Kutsume enda juurde maasikaid korjama juba kolmandat aastat. Hind on igal hooajal erinev, kuid kindlasti on soodne ise endale talvevaru korjata. Meil on lausa püsikliendid, kes ootavad aega, mil põllu avame.”

Ise korjama ootab ka Harku valla Rabakivi talu, omanik Tiit Kaareste räägib, et neil kujunevad korjatud marjade ja ise korjatud marjade hinnad nõudluse järgi ega ole omavahel seotud. Nii et tuleb ise Rabakivi taluga ühendust võtta.

Talumaasikad OÜ omanik Lauri Ulm ütleb, et nemad alles kaaluvad isekorjamise rakendamist. Sel juhul on maasikakilo hind tavalisest kilohinnast 50 senti kuni euro odavam. Enamasti ongi endale korjamisel kilohind korjamise töötasu võrra odavam, kuid see on hea võimalus ise marjakorjamist proovida. Põllult kohe koju külmkappi – rohkem transportima ei peagi!

Kas korjan endale või lähen puhkuse ajal lisa teenima

Korjaja töötasu on umbes 50 senti kilolt, aga see erineb taluti. Head, kiired, vilunud korjajad teenivad isegi Eesti keskmist töötasu.

Mõnes kohas makstakse kogenud püsikorjajatele suuremat tasu.

Üksikud kasvatajad maksavad teatud tingimustel tunnipalka – sel juhul ei nõua töö nii suurt füüsilist pingutust.

Kui tahate endale vaid talvevaru korjata, võtke taludega ühendust.

Rehe talu, Talumaasikad OÜ, www.talumaasikad.ee

Laastu talu OÜ, www.magusmari.ee

Rabakivi talu, www.tabasalumaasikad.ee

Allikas: Maa Elu

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles