Briti pankur: patukahetsuse aeg on möödas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Diamond.
Bob Diamond. Foto: SCANPIX

Barclaysi pealiku Bob Diamondi sõnutsi, kes eile parlamendiliikmetega pankurite boonuste üle sõnasõda pidas, on «patukahetsuse ja vabanduste» aeg finantskriisile kaasaaitamise eest ümber saanud.


Diamond möönis parlamendikomitee küsimusterahe all, et rahva viha pankurite palganumbrite pärast on suur ja ütles, et «unistab sellest, et see boonustejutt ükskord ometi vaibuks».

Samas väitis aga Briti tuntuim pankur, et kui boonuste maksmine ära jätta, oleksid tagajärjed ärile ja pangandussektorile laiemas mõistes laastavad.
Väljapeetult väljakutsuvas toonis tõrjus Diamond täissaali ees parlamendiliikmete korduvaid üleskutseid, et ta omaenda boonusest loobuks – nagu ta kaks viimast aastat teinud on.

Diamond andis märku, et aeg on eluga edasi minna.
«Oli aeg patukahetsuseks ja vabandusteks. See aeg on nüüd läbi. Meie pangad peavad olema valmis riskima. Nad peavad olema enesekindlad ja tegema Briti erasektoriga koostööd töökohtade loomisel ja majanduskasvu parandamisel,» ütles ta jaepangandussektori kuulamisel.

Diamond, kes mullu investeerimisdivisjoni Barclays Capitali juhina 18 miljonit naela «koju viis», kaitses panga vastse tegevjuhina kindlasõnaliselt pangandussektori töökorraldust ja selgitas, et pank peab olema võimeline maksma konkurentsivõimelisi boonuseid.

Diamondi kommentaaride kõlamise ajal valmistub Barclays Capital teatama sadadele töötajatele, et nende teenuseid enam ei vajata. Kärped puudutavad kontoreid nii USAs, Aasias kui Londoni Citys. Seljataga on laienemise periood, mille käigus omandati 2008. aastal Lehman Brothersi USA osakond ning ehitati üles varahaldus- ja nõustamisäri nii Euroopas kui Aasias.

Valitsus on otsustanud sundida Briti panku sel aastal boonuseid kärpima, kuigi katsed seda teha kipuvad takerduma.

Rahandusminister George Osborne kinnitas, et ei ole oma püüdlustest sugugi mitte loobunud ning ütles, et Barclays võiks teistele eeskuju näidata ja Diamondi töötasu vähemaks võtta.

Osborne on esitanud pankadele viis rahulepingu tingimust, muuhulgas ootab ta neilt heldemaid ettevõtluslaenusid ja boonuste kärpimist.

Ta ütles: «Kui pangad seda lubada ei taha, ei vali me enam vahendeid.»

Mille peale leiboristid vaid irvitasid, kuna nende meelest on Osborne boonustesõjas täiskäigul taganemas.

Varivalitsuse rahandusminister Alan Johnson ütles: «Osborne kummardab rikaste ja mõjuvõimsate ees ning rõhub kõiki teisi.»

Diamond kinnitas, et Barclays soovib anda Suurbritannia hüvanguks oma parima: «Me soovime sellele paigale head. See on hea koht äri tegemiseks, talentide ligimeelitamiseks, kapitali kogumiseks.»

Samas hoiatas ta, et boonuste kallale minek peletab pangad minema.

«Teine variant on Suurbritannia ilma investeerimispankadeta,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles