Finantstöötajate liit: Nordea takistab jätkuvalt ametiühingu tegevust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lehtikuva

Eesti Finantstöötajate Liidu (EFL) sõnul ei ole pärast Nordea Eesti panga endise usaldusisiku Hannes Veskimäe lahkumist panga ja ametiühingu vahelised suhted paranenud ning liit süüdistab Nordea Eesti juhatust kollektiivlepingu sõlmimise takistamises ja ametiühingute seaduse rikkumises.

«Loomulikult kohe, kui vaidlused Hannes Veskimäega ära lõpetati, kadus Nordeal igasugune motivatsioon kollektiivlepingu läbirääkimistega edasi liikuda. Olen saatnud kirja sel teemal ka otse Nordea Eesti juhile Petri Nikkiläle, aga pole temalt vastust saanud. Ehk siis Nordea näitab oma tegudega selgelt, et tema töötajate esindajatega läbi ei räägi, kui selleks jõulist survet ei ole. Mis on muidugi väga erinev lähenemine Nordea Skandinaavia üksuste lähenemisest sellele teemale,» ütles EFL-i aseesimees ja Nordea ametiühingu nõustaja Tanel Erik Podar BNS-ile.

Podari sõnul keeldub Nordea kollektiivlepingu üle arutamast, kuna ametiühingul puudub praegu usaldusisik. «Loomulikult on selline tõlgendus vastuolus ametiühingute seaduse ja kollektiivlepingu seadusega, mis ütleb, et ettevõttes, asutuses ja muus organisatsioonis sõlmib kollektiivlepinguid töötajate ühing,» rääkis Podar.

«Nordea on taaskord ilmutanud oma üleolevat suhtumist Eesti seadustesse, Eesti töötajate õigustesse ning tundub, et eelmisest vaidlusest pole midagi õpitud,» lisas Podar.

Lisaks heidab Podar pangale ette, et nad takistavad ametiühingul panga ruumides koosolekute ja ürituste korraldamist. «Varasemalt on Nordea soovinud, et teavitaksime Nordeat töötajate koosolekutest ette ja kooskõlastaksime ruumi ja aja. Nüüd Nordea ütleb, et ei taha nende koosolekutega seoses midagi teha ega teada.»

Podari sõnul on taaskord tegemist ametiühingute seaduse rikkumisega, kuna seadus ütleb, et tööandja on kohustatud andma vähemalt kord kuus ruumi ametiühingu ürituste läbiviimiseks ja lubama neile üritustele ühingu, asutuse või muu organisatsiooni ametiühingu liikmeid, samuti teisi ametiühingute poolt kutsutud isikuid.

Nordea Eesti personalijuht Liina Oks ütles kirjas Podarile, et Nordea on jätkuvalt avatud konstruktiivsele dialoogile Nordea panga usaldusisikuga. Lisaks palus Oks juhtkonda informeerida peagi valitavast usaldusisikust, kellel oleks piisavalt autoriteeti esindamaks ametiühingu liikmeid.

«Nordea tunnustab ametiühingu sõltumatust ja me ei kavatse kunagi sekkuda ametiühingu siseasjadesse, sealhulgas ametiühingu ürituste korraldamisse,» kirjutas Oks.

Nordea Eesti panga kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv vastas BNS-i küsimustele, et pank on ametiühingu esindajatega jätkuvalt pidevas suhtluses ja avatud sisuliseks koostööks. «Ametiühingu liikmelisus ja usaldusisiku valimine on ametiühingu pädevuses olevad küsimused, millesse me tööandjana ei sekku.»

Podar ei ole siiski panga suhtumisega rahul. «Mis puudutab suhtumist ametiühingusse ja koostöösse töötajate ametiühinguga, siis siin pole Nordea midagi muutnud ja tegeleb jätkuvalt venitamise ja takistamisega,» ütles ta.

Kuigi Nordea Eesti panga endine töötaja ja ametiühingu usaldusisik Hannes Veskimäe jõudis pärast pikki vaidlusi töövaidluskomisjonis ja kohtus pangaga kokkuleppele ja võttis rahalise kompensatsiooni eest oma avaldused kohtus tagasi, jätkab ta endiselt Nordea ametiühingu valitud esindajana ja Nordea ametiühingu juhina.

Konflikt Nordea Eesti juhtkonna ja ametiühingu usaldusisiku Veskimäe vahel sai alguse möödunud aasta kevadel, kui Veskimäe lõi Eesti esimese pangas tegutseva ametiühingu. Nordea pank on süüdistanud Veskimäed pangaandmete avalikustamises, töömeilide kasutamises töökohustustega mitteseotud eesmärkidel ja töölt puudumises.

Eelmisel sügisel jõudis konflikt töövaidluskomisjoni, kus leiti, et pank on usaldusisikut diskrimineerinud ja määras seepeale Veskimäe tagasi Nordea panka tööle. Samas polnud pank töösuhtest huvitatud ja vaidlustas komisjoni Veskimäe kasuks tehtud otsused kohtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles