Briti minister hoiatab: Brexit viiks pool miljonit töökohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti EList lahkumist sooviva grupi materjalid.
Briti EList lahkumist sooviva grupi materjalid. Foto: NEIL HALL/Reuters

Briti rahandusminister George Osborne hoiatas esmaspäeval, et riigi Euroopa Liidust lahkumise korral (Brexit) kaoks riigist kahe aasta jooksul vähemalt pool miljonit töökohta, kirjutab Reuters.

Reaalpalk alaneks kahe aastaga umbes 3 protsenti, vahendab BNS. 

Briti rahandusministeerium tutvustas esmaspäeval kaht stsenaariumi, mis võivad Brexiti korral käivituda. Šokistsenaariumi korral alaneks Briti sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2018. aastaks 3,6 protsendipunkti, töötute arv kasvaks 520 000 võrra, Briti naela kurss alaneks 12 protsenti ja laenuvajadus suureneks 24 miljardi naela võrra.

Tõsise šoki stsenaariumi korral väheneks SKT 6 protsenti, töötus suureneks 820 000 võrra, reaalpalk alaneks 2,8 protsenti, kinnisvarahinnad kukuksid 18 protsenti, naela kurss alaneks 15 protsenti ja laenuvajadus kasvaks 39 miljardini.

Brexiti pooldajad omakorda väidavad, et Londoni majandustoodang suureneks 25 miljardi naela võrra ning finantssektoris tekiks 2020. aastaks 200 000 töökohta.

Valitsuse sisedokumendi kohaselt kaotaks Suubritannia Brexiti korral kaubandussõjas ELiga 2,5-3,2 miljardit, kuna osa ELi riike hakkab brittidega uue vabakaubandusleppe sõlmimist tahtlikult venitama, et kaitsta oma põllumajandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles