Võltsitud Hiinas: 488 miljonit sotsiaalmeedia postitust aastas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskiga naine möödub seinale maalitud Hiina lipust Pekingis.
Maskiga naine möödub seinale maalitud Hiina lipust Pekingis. Foto: SCANPIX

Hiina valitsus laseb võltsida 488 sotsiaalmeedia postitust aastas, et viia tähelepanu kõrvale tundlikelt teemadelt, hindab uus uuring.

Teadurid kirjeldavad suurt salaoperatsiooni, mida viivad ellu valitsussektori töötajad. Paljud välised veebilehed, teiste hulgas Google ja Facebook, on Hiinas keelatud ning ametnikud jälgivad hoolega kodumaises sotsiaalmeedias toimuvat, vahendab CNN.

Uus uuring, mille tegu Harvardi Ülikooli andmeteadur Gary King, räägib Hiina «50 sendi erakonna» (ühe postituse eest makstakse kuulujuttude kohaselt 50 Hiina senti). Üks postitus näiteks ütleb: «Ma kannan oma esiisade verega määritud punast lippu ning järgin Hiina Kommunistliku Partei rada!»

Kuigi räägitakse, et need postitused on mõeldud rahva poliitilise arvamuse kallutamiseks, hoiavad need postitajad tegelikult konflikte tekitavatest teemadest kõrvale. Selle asemel nad «eksitavad avalikkust ja muudavad teemat.»

Samuti pole tegemist tavaliste tänavalt palgatud inimestega, vaid valitsuse töötajatega, kes postitavad töövälisel ajal.

Ja uuringus ei leitud ka kinnitust, et «50 sendi erakonna» liikmetele palka makstakse. See viis uuringu koostajad mõttele, et sellised postitused võivad olla osa inimese ametikohustutest või nad saavad selle eest kiita arenguvestlustel.

Uuringus kasutati 40 000 postitust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles