Las Vegase tehnoloogiamessi parimad palad

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
General Motorsi EN-V linnaliikur.
General Motorsi EN-V linnaliikur. Foto: AFP / Scanpix

Traditsiooniliselt kogunevad maailma juhtivad tehnoloogia­ettevõtted aasta algul Las Vegases, kus toimuval Consumer Electronic Show'l (CES) näidatakse oma uusimaid tooteid ja ideid. Kuldar Kullasepp teeb siinkohal ülevaate põnevamatest toodetest.

Sony seikleb 3D-maailmas

CESil sai ootuspäraselt suure tähelepanu osaliseks 3D-tehnoloogia, mis juba paar aastat püüab massidesse jõuda. Sony näitas oma uusi saavutusi, millest kõige märkimisväärsemaks võib pidada 3D-telerit, mille vaatamiseks pole vaja spetsiaalseid prille.

Just prillid on üks põhjus, miks 3D-telerid pole saavutanud oodatud tähelepanu. Esialgu küll vaid prototüübid, kuid juba on näha, et Sony on prillivaba 3D-tehnoloogia arengus teistest sammu ees.
Samuti esitles Sony esimest tõelist kõrgresolutsiooniga 3D-videot salvestavat lõpptarbijatele suunatud videokaamerat. Kui senised 3D-videokaamerad on kasutanud ühte pilditöötlusprotsessorit ja ühte sensorit, siis Sony HDR-TD10 sisaldab kummagi «silma» jaoks oma protsessorit ja sensorit.

Tulemuseks on tõeline full-HD resolutsioonis 3D-kaamera. Hinnasildile on kirjutatud aga rasvased 1200 eurot.

Samsung ühendas tahvel- ja sülearvuti
Kuigi puutetundliku tahvelarvuti ja traditsioonilise sülearvuti sümbioos pole midagi uut, siis Samsungi uus, 7. seeria arvutiperekond väärib siiski tähelepanu (vaata pilti fotoaknas). Esmapilgul konkurentidest kohmakam tahvelarvuti peidab oma ekraani taga väljaliuguvat täissuuruses klaviatuuri, mis muudab tahvelarvuti hetkega sülearvutiks.
Tähelepanuväärne on ka see, et kasutusel on Microsofti värskeim operatsioonisüsteem Windows 7, mida Samsung on täiendanud oma n-ö sõrmesõbraliku kasutajaliidesega.

General Motorsi EN-V linnaliikur
Müügisaalidest seda imemasinat niipea ei leia, kuid messidel rahva hullutamiseks ja tehnoloogia demonstreerimiseks sobib see suurepäraselt.

USA autotootja General Motorsi loodud kahekohaline elektriline linnaliikur lubab piiluda tulevikku, kust inimestest tulvil ja autostunud suurlinnades on vaja kasutusele võtta väikesed ja loodussõbralikud liikumisvahendid. EN-V suudab end kohapeal ringi pöörata, on kaks korda lühem kui väikeauto Smart ja võtab parkimiskohast vaid neljandiku.

Sony Ericsson uus telefon püüab pilku
Kui suur osa CESil esitletud telefonidest on mõeldud eelkõige Ühendriikide turule, siis Sony Ericssoni värskeim telefon Xperia-sarjast jõuab ka meie poelettidele (vaata pildid fotoaknas).

Üliõhuke Xperia Arc on üks pilkupüüdvama disainiga telefone, mis viimasel ajal välja tulnud. Selle kaarjas tagumine külg eristab Sony Ericssoni uut tippmudelit teistest telefonidest. Suur 4,2-tolline kirgas ekraan peaks oma kvaliteedilt olema sarnane kiidetud iPhone 4 Retina Displayga. Xperia Arc kasutab Androidi värskeimat mobiiltelefonidele saadaolevat versiooni 2.3 ehk Gingerbread, mille peale on ettevõte arendanud oma Timescape’i kasutajaliidese. Kuulduste kohaselt jõuab telefon esimeste ostjateni aprillis.

Lady Gaga ja Polaroid
Ekstravagantsete kostüümide ja prillide poolest tuntud poplaulja Lady Gaga esitles CESil koostöös Polaroidiga valminud päikeseprille, kuhu on sisse ehitatud kaks väikest OLED-ekraani (vaata pildil fotoaknas). Lisaks sellele on Polarez GL20 prillid varustatud väikese videokaameraga.

Prillide praktiline väärtus on küll kaheldav, sest kaks väikest ekraani piiravad teataval määral ikkagi vaatevälja. Kui tihti on vaja teha prillidega pilti ja see kohe näiteks Facebooki laadida?
Siiski võib aga prille vaadates kindel olla, et Polaroidi loovjuhiks palgatud Lady Gaga on oma tööga korralikult hakkama saanud.

Uus Android tahvelarvutitele
Google tutvustas Las Vegases oma algselt nutitelefonidele loodud Androidi uut versiooni, mis esialgse info põhjal jõuab ainult tahvelarvutitele. CESil esitlesid kümned tootjad eelkõige odavaid tahvelarvuteid, mis kasutavad Androidi eelmist versiooni.

Androidi kolmas versioon ehk Honeycomb jätab aga kõik teiste näidatu varju. Esimesi tahvelarvuteid, mis uut Androidi kasutama hakkab, on Motorola Xoom, mis jõuab Ühendriikides müügile juba aasta esimeses kvartalis. Sellele järgneb seadme müük ka Euroopas.

Androidi 3. versioon erineb märkimisväärselt eelmisest, seni peamiselt nutitelefonides kasutatavast. Apple’i iOS, mida kasutab populaarne iPad, on saamas väga tõsiseltvõetava konkurendi. Foto: AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles