Teadlane hoiatab: seakatk on tulekul

Karel Reisenbuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssea arvukus on viimase kahe aastaga kõikjal kasvanud.
Metssea arvukus on viimase kahe aastaga kõikjal kasvanud. Foto: Arvet Mägi

Täna toimunud seakasvatajate infopäeval leidsid veterinaareksperdid ja loomakasvatajad, et sigade Aafrika katku uute puhangute oht koduseafarmides on suur.

Väga palju sõltub iga üksiku loomapidaja hoolsusest bioohutusmeetmete rakendamisel, on eksperdid kindlad. Eesti Maaülikooli veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltropi sõnul hakkas ka eelmisel aastal viirus metsas kiiremini liikuma just mais ning seetõttu ollakse praegu uue seakatku leviku ootel.

«Möödunud aastal Maaülikooli poolt läbiviidud uuring näitas, et pea kõigi taudipuhangute puhul farmides oli eelnevalt diagnoositud katku lähedalasuvas metsas, see seos on selge. Kuna seakatku leiud metssigadel näitavad, et viirus on metsas laialt levinud, peab iga seakasvataja olema väga valvas, et mitte tuua nakkust metsast farmi,» hoiatas Viltrop.

Teadlase hinnangul on kodusigade nakatumise oht kõige suurem suvekuudel, mil metssead on rohkem liikvel ja ka inimtegevus aktiivsem metssigade liikumisteedel. «Nakatumise põhjused on sageli lihtsamad kui oskame arvata. Kõige suurem risk on ikkagi inimene, kes võib viia viiruse farmi veokite, laudainventariga, oma riiete või jalanõudega.»

Esimene sigade Aafrika katku juhtum Eestis diagnoositi 8. septembril 2014. Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel diagnoosis Veterinaar- ja toiduamet 2015. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles