USA keskpank võib juunis hakata baasintressi tõstma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs
New Yorgi börs Foto: SPENCER PLATT/AFP

Kui USA keskpanga aprilli lõpus toimunud vabaturukomitee kolmapäeval avaldatud materjalides vihjati üsna selgelt baasintressi tõstmise võimalusele juunis, siis kohe seejärel dollar tugevnes teiste peamiste valuutade suhtes.

Suurem osa keskpanga vabaturukomitee liikmestest oli baasintressi tõstmise poolt, juhul kui majanduskasvu, tööturu ja inflatsiooni areng lähiajal on prognoosidega kooskõlas. Nad olid seisukohal, et muu maailma pidurdusmõju on vähenenud.

Praegu on keskpanga baasintressimäär vahemikus 0,25-0,50 protsenti. Viimase aja USA majandusstatistika on olnud positiivne. Aprillis kasvas näiteks jaemüük aasta kiireimas tempos. Kui seni olid turud hinnanud juunis baasintressi tõstmise tõenäosuseks 5 protsenti, siis nüüd hüppas see 34 protsendile.

Dollar tugevnes euro suhtes 0,8 protsenti ja jeeni suhtes 1 protsendi. Euro võrdus 1,1228 dollariga ja dollar 110,20 jeeniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles