Omanike keskliit: üürimajade programm on kui lubamatu riigiabi (17)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürimaja Pärnus
Üürimaja Pärnus Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Omanike keskliidu volikogu hinnagul on kavandatav riigi üürimajade programm sekkumine vabasse konkurentsi ja turumajandusse, millel rajaneb demokraatlik ühiskond.

Kinnisvaraomanikud on aastasadu ehitanud Eesti linnadesse tuhandeid üürimaju eesmärgiga teenida sellest õiglast tulu. Omanikud soovivad, et riik ei tuleks oma suure rahakotiga mõjutama üüriturgu ja hindu seal, kus on üüriturg toimib.

Maju saab ehitada sinna, kus majandus seda vajab, ja mitte lootuses, et teeme majad ja küll siis tuleb ettevõtlus, on omanikud seisukohal. Riigi sekkumine on põhiseaduse kohaselt õigustatud juhul, kui erasektor ei suuda ühiskonnas vajalikke ülesandeid täita.

Omavalitsustele tehtavad rahasüstid ei tohi olla keelatud riigiabiks konkurentsi moonutamiseks. Omanike keskliidu juhatuse liikme Tõnu Toompargi hinnagul peaks riik eeskätt üle vaatama üüriregulatsiooni, mis on liiga imperatiivne ja välistab kokkuleppeid.

Üüriõigus vajaks paindlikumaks muutmist, nagu tehti tööõigusega masu ajal. Liit on seisukohal, et riik võiks kohalikke omavalitsusi toetada uute elamute rajamiseks vajaliku taristu väljaehitamisel, kuna planeerimisseaduse kohaselt on just see omavalitsuse ülesanne ning anda omavalitsustele üle maavaldusi nende arengu tagamiseks.

Küll toetab omanike keskliit riigi samme olemasoleva elumufondi renoveerimisel. Liidu arvates vajab riigi elamumajandus uut arengukava ning strateegilisteks aruteludeks tuleks ettevõtlusministril taas kokku kutsuta Riigi Elamumajanduse Nõukogu, mis pole aastaid toiminud. 

Eesti omanike keskliit on ligi 64 000 kinnisvaraomanikku ühendav Eesti suurim vabaühendus.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles