Peaminister tööandjatele: ärge kartke julgemalt gaasi vajutada (4)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Eero Vabamägi

Peaminister Taavi Rõivas kutsus tänasel kohtumisel tööandjatega üles julgemalt investeerima teadus- ja arendustegevustesse, kasvatama tootlikkust ja otsima koostöös valitsusega pääsu uutele välisturgudele.

«Kui võrrelda ärikeskkonda kiirteega, siis riik on teinud ja teeb edaspidi tõsiseid jõupingutusi selleks, et  ettevõtjad saaksid seal oma masinaid sõidutada täiskäigul,» lausus Taavi Rõivas tänasel tööandjate keskliidu volikogul. «Objektiivsete näitajate põhjal on Eesti kiirtee üks parimaid Euroopas. Seega – ärge kartke julgemalt gaasi vajutada.» 

Kinnitustena, et Eestis on soodne ja hinnatud ärikeskkond, tõi peaminister teiste seas Maailmapanga tänavuse Doing Business raporti, mis tõstis Eesti 189 riigi võrdluses kõrgele 16. kohale. Maailma majandusvabaduse näitajate põhjal on Eesti aga 9. kohal. «Eesti on oma ärikeskkonnaga väga soliidses seltskonnas ja me nihkume eesliini riikide tasemele pidevalt lähemale,» lausus Rõivas. 

Peaminister möönis, et loomulikult on vaja teha koostööd selleks, et tõsta kiirteel kiirust 75 pealt 100 peale. Selleks on valitsus on mitmed ettevõtjate ettepanekud heaks kiitnud ja mitmed muudatused ka ise käivitanud. 

Omalt poolt edastas peaminister tööandjatele kolm soovitust, kuidas ettevõtjad saaksid kaasa aidata sellele, et Eesti majandusel läheks paremini. Tema sõnul võiksid ettevõtjad kasvatada viimaste aastate jooksul tuntavalt langenud investeeringuid teadus- ja arendustegevustesse. Samuti tuleks panustada tootlikkuse tõusu ning koostöös valitsusega tõhustada uute välisturgude avamist.

«Me kõik oleme nõus, et majandust viib edasi meie ettevõtete edukas tegutsemine eksporditurgudel. Minu meelest väga õige suund, et ettevõtjad survestavad valitsust uusi turge avama ja aitavad uute kontaktide loomisega,» sõnas Taavi Rõivas.

Peaminister andis tööandjatele ülevaate ka hiljuti valitsuses heaks kiidetud riigi järgmise nelja aasta eelarvestrateegiast, mille prioriteedid on majanduse elavdamine, perede majandusliku kindlustunde kasvatamine, julgeolek ning riigi- ja haldusreform. 

«Valitsuse eesmärk ei ole viia raha majandusest välja reservidesse, vaid seda stimuleerida kuniks majanduskasv on allpool potentsiaali,» ütles Rõivas. Prioriteetidest pikemalt peatus peaminister riigireformil ning tõi esile selle kolm peamist eesmärki: kvaliteetsete avalike teenuste kättesaadavus kogu Eestis, halduskoormuse vähendamine ning avaliku sektori efektiivsuse ja pandilikkuse tõstmine.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles