Rajoy lubab tagasivalimise korral makse veelgi kärpida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy võib, aga võib ka mitte ametisse jääda.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy võib, aga võib ka mitte ametisse jääda. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy ütles kolmapäeval, et kavatseb tagasivalimise korral makse veelgi kärpida, ehkki Brüssel ähvardab Madridi eelarvedefitsiidi reeglite rikkumise eest sanktsioonidega.

«Me tõstsime oma ametiaja alguses makse, kuid me alandasime 2015. aastal nii tulumaksu kui ettevõtte tulumaksu,» ütles Rajoy usutluses ajalehele Financial Times, vahendab BNS.

«Kui maksutulud kasvavad nagu praegu, on meil kavas uus maksukärbe.»

Brüssel kaalub parajasti, kas karistada Hispaaniat ja Portugali liige kõrge eelarvepuudujäägi eest.

Hispaania eelarvepuudujääk moodustas eelmise aasta lõpus 5,16 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Defitsiit on märksa suurem, kui Rajoy konservatiivse Rahvapartei (PP) valitsuse prognoositud 4,2 protsenti ega vasta kaugeltki eurotsooni kehtestatud 3 protsenti piirile.

Hispaania eelarvepuudujääk on lubatust suurem kaheksandat aastat järjest, mis teeb temast ühe eurotsooni suurematest reeglirikkujatest.

Madrid on selleks aastaks võtnud sihikule eelarvepuudujäägi vahemikus 2,8-3,6 protsenti SKP-st. Ka see ei vasta eurotsooni nõuetele.

Rajoy'd ootavad 26. juunil ees valimised - teised viimase poole aasta jooksul, sest eelmiste valimiste tulemus ei võimaldanud valitsuskoalitsiooni luua.

PP sai küll valimistel parima tulemuse, kuid sellest jäi valitsemiseks vajalikust parlamendi absoluutsest enamusest väheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles