Bussijuhid hakkavad homme palgatõusu nimel piketeerima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgatõusu need ATKO Grupi Pärnumaa bussijuhid, kes varem teenisid üleriigiliselt kokkulepitud bussijuhtide miinimumpalka 700 eurot kuus. Fotol aprilli alguses Pärnu bussijaamas toimunud bussijuhtide pikett, kus nõuti palgatõusu.
Palgatõusu need ATKO Grupi Pärnumaa bussijuhid, kes varem teenisid üleriigiliselt kokkulepitud bussijuhtide miinimumpalka 700 eurot kuus. Fotol aprilli alguses Pärnu bussijaamas toimunud bussijuhtide pikett, kus nõuti palgatõusu. Foto: ARDI TRUIJA/PRNPM/EMF

Transpordi Ametiühing korraldab homme Tartus, Tallinnas, Pärnus, Narvas ja Viljandis piketid, et juhtida tähelepanu bussijuhtide palganõudele.

Tartus toimub pikett kell 10 maakonnaliini bussiparklas ning kell 12 Nõlvaku bussipeatuses, Tallinnas Balti Jaamas kell 10, Pärnu bussijaamas kell 12, Narvas Puškini alleel kell 12 ja Viljandi bussijaamas kell 10.

Transpordi Ametiühingu juhatuse aseesimehe Jaan-Hendrik Toomeli sõnul on ametiühing suurema osa kollektiivlepingutest bussinduses üles öelnud, et käimasolevatele läbirääkimistele kaalu lisada.

Kehtivad kollektiivlepingud on suurematest ettevõtetest GoBusiga ning värskelt sõlmitud Tallinna Linnatranspordiga. Lisaks sektoriläbirääkimistele Autoettevõtete Liiduga on palgakõnelused täna alustatud ATKO ettevõtetes, Sebes, GoBusis ja Hansa Bussiliinides.

Toomel lisas, et kollektiivläbirääkimised Autoettevõtete Liidu ja ettevõtetega on kestnud juba sügisest ja ametiühingu hinnangul kasutavad tööandjad täna venitamistaktikat.

Bussijuhid nõuavad kuupalga tõusu koos tunni- ja kuupalga proportsiooni olulise paranemisega. Kuupalga osas on bussijuhid taotlenud palgatõusu tänaselt 800-lt 900-le eurole ja tunnipalgaks 4 eurot. Tööandjad on pakkunud kolme aastast lepingut, kuupalga tõusuga igal aastal kuus protsenti, kuid pole soostunud välja pakkuma konkreetset tunnipalga numbrit.

Toomel sõnas, et nende taotlus on 900 eurot kuus ja neli eurot tunnis, suurema rõhuga tunnipalga suurenemisele. Tööandjad on pakkunud palgatõusu kuus protsenti aastas kuupalgale, ent ei ole tunnipalga võimalikku suurust kommenteerinud. Ent just see on bussijuhtidele oluline.

Toomel selgitas, et praegune kuupalk on 800 eurot ning tunnipalk 3.20, mis tähendab, et kui bussijuht läheb kedagi asendama, siis kuu lõpus ta selle võrra rohkem palka ei saa, kuna tunnipalka arvestades kuupalk pole veel täis tulnud.

Bussiliiklust piketid ei mõjuta, ent bussijuhid on valmis ka tõsisemateks aktsioonideks.  Üles öeldud kollektiivlepingud võimaldavad seda teha. 

Järgmine kohtumine Autoettevõtete Liiduga toimub 25. mail, kus bussijuhid ootavad tööandjatelt läbirääkimistega venitamise lõpetamist ning konkreetsust tunnitöötasu osas, mis oleks eelduseks kokkuleppeni jõudmisel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles